Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eseist francez despre evacuarea umanismului occidental în universităţile americane

w980-p16x9-huck-finn-twain.jpg

În Statele Unite au fost publicate noi editii din romanul "Aventurile lui Huckleberry Finn" de Mark Twain în care termenul "nigger" (negru) a fost înlocuit
În Statele Unite au fost publicate noi editii din romanul "Aventurile lui Huckleberry Finn" de Mark Twain în care termenul "nigger" (negru) a fost înlocuit
Image source: 
FRANCE 24

„În America repudierea umanismului occidental, în numele gîndirii politice corecte, începe din şcoala primară”. Este ceea ce afirmă în cotidianul Le Figaro un eseist francez care predă la o universitate americană.

Renaud Beauchard, eseist şi avocat, predă la o universitate din Washington şi nu sunt sigur că în presa americană ar putea formula criticile conţinute în articolul său din Le Figaro. În ultimul timp mai mulţi intelectuali francezi, dar şi unii străini, au lansat semnale de alarmă în legătură cu acest fenomen al gîndirii politice corecte care îşi are epicentrul în spaţiul universitar american şi care se întinde treptat spre Europa.

De mulţi ani în universităţile americane sunt privilegiate aşa-numitele „Social Studies” (studii sociale) în detrimentul studierii istoriei. La Universitatea din Yale, scrie eseistul francez, a fost suprimat cursul de istorie a artei întrucît era prea axat pe Europa şi pe Occident. Un alt curs va fi propus peste cîţiva ani, cînd va fi încheiată redactarea sa, în care va fi acordat „un loc egal tuturor culturilor” – scrie Renaud Beauchard.

Mai aflăm din articolul său că patru state americane, California, New Jersey, Colorado şi Illinois impun în mod obligatoriu la şcoală studierea contribuţiei adusă de comunitatea LGBTQ (lesbiene, homosexuali, bisexuali, transgen şi queer) la istoria Statelor Unite. De mai multă vreme au apărut în America proteste din partea unor comunităţi care se simt lezate de limbajul şi de ideile unor scriitori consideraţi pînă acum clasici.

Milioane de copii pe planetă au citit „Aventurile lui Huckleberry Finn” de Mark Twain fără să fie lezaţi de faptul că autorul îi numeşte „negri” pe afroamericani. Acum însă acest celebru roman scris în 1884 este supus unei veritabile cenzuri.

Gîndirea politică corectă de tip anglo-saxon îşi poate da mîna cu alte viziuni care consideră că ideile umaniste şi tot ceea ce a proclamat ca valoare Epoca Luminilor nu sunt decît subterfugii ale omului alb, de tip european şi occidental, pentru a domina restul lumii. China refuză de multă veme doctrina drepturilor omului pe care occidentalii au apărat-o multă vreme considerînd-o o valoare universală. Si islamul radical vine cu o contra-viziune pentru a combate, cu arme religioase, universalismul şi valorile care altădată erau numite „occidentale” dar pe care Occidentul începe de fapt să le abandoneze.