Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nissan îi cere 83 de milioane de euro lui Carlos Ghosn

ghosn.jpg

Carlos Ghosn, fostul patron Renault-Nissan, la o conferintà de presà la Beirut, 8 ianuarie 2020
Carlos Ghosn, fostul patron Renault-Nissan, la o conferintà de presà la Beirut, 8 ianuarie 2020
Sursa imaginii: 
Mohamed Azakir/Reuters

Constructorul japonez de automobile Nissan, parte a alianţei Renault-Nissan, a depus o plângere în justiţie contra lui Carlos Ghosn pentru «greşeli şi activităţi frauduloase». Fostul angajator al lui Ghosn îi cere acestuia despăgubiri de 83 de milioane de euro.

Confruntarea continuă între Carlos Ghosn şi Nissan. După ce primul şi-a dat în judecată fostul angajator pe motiv de «ruptură abuzivă de contract», a venit rândul constructorului de maşini să-i ceară fostului PDG despăgubiri în valoare de 83 de milioane de euro. O plângere în acest sens a fost depusă în faţa justiţiei nipone, spune Nissan.

In comunicatul său, grupul japonez afirmă că speră astfel să recupereze o «parte semnificativă» a daunelor provocate de fostul patron din cauza «conduite sale proaste şi activităţilor sale frauduloase». Daunele trebuie să compenseze cheltuielile lui Carlos Ghosn pe vremea când era la Nissan şi folosea reşedinţe în străinătate fără să plătească vreun ban, utiliza avionul firmei în scopuri private şi plătea salarii surorii sale pentru servicii fictive.

In fine, banii ceruţi de Nissan fostului PDG includ costurile vastei anchete interne contra lui Carlos Ghosn şi cheltuielile de procedură ale grupului în Japonia, SUA şi Olanda.

Reamintim că fostul patron respinge toate acuzaţiile şi a fugit în decembrie din Japonia pentru a se refugia în Liban. Carlos Ghosn pretinde de partea sa 15 milioane de euro de la Nissan pentru «ruptură abuzivă de contract». De asemenea, ex-PDG-ul alianţei Renault-Nissan a lansat o bătălie judiciară şi contra constructorului francez căruia îi cere plata unei pensii anuale de 800.000 de euro şi acţiuni în valoare de 15 milioane de euro.

 
Nissan îi cere 83 de milioane de euro lui Carlos Ghosn