Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Promisiunile ecologice ale lui Emmanuel Macron

mer_d_eglace.jpg

"Marea de gheatà", cel mai mare ghetar din Europa, se topeste de la an la an. Aici este o pozà realizatà în iunie 2019.
"Marea de gheatà", cel mai mare ghetar din Europa, se topeste de la an la an. Aici este o pozà realizatà în iunie 2019.
Image source: 
AFP/Marco Bertorello

Emmanuel Macron a prezidat astăzi al 4-lea Consiliu de apărare ecologică. Ocazie cu care șeful statului a propus 20 de măsuri în favoarea ecologiei, în particular în serviciile publice. Joi şeful statului va merge la «Marea de gheaţă», cel mai mare gheţar din Franţa, aflat în masivul Mont-Blanc, pentru a anunţa o serie de alte decizii.

Emmanuel Macron vrea să arate lumii că are fibră ecologică. Mai ales că suntem în perioadă pre-electorală, urmează în curând alegeri locale. «După pensii, ecologia o să fie prioritatea mea până la sfârșitul mandatului prezidențial» i-a asigurat șeful statului pe membri majorității sale parlamentare în cursul unei cine organizate marți seara.

La Consiliul de apărare ecologică de miercuri, Macron a insistat în particular pe biodiversitate şi tranziția ecologică în aparatul de stat unde a anunțat un set de 20 de măsuri. De exemplu, în diversele situri ale statului – ministere, servicii publice, etc. – unde lucrează nu mai puțin de două milioane și jumătate de funcționari, se vor instala 500 de stații de încărcare pentru vehiculele electrice. Funcţionarii care vor veni pe bicicletă la serviciu vor beneficia de o primă anuală de 200 de euro. De asemenea, se va interzice pe viitor, în clădirile statului, încălzirea cu păcură iar vechile aparate, încă în funcţiune, nu vor fi reparate ci înlocuite.

Pentru a combate fenomenul eroziunii maritime, în zonele inundabile de pe coastele franceze, aleșii locali vor trebui să identifice locurile care sunt amenințate de apă pe termen mediu, adică în următorii 30 de ani. Se vor evita noi construcții în acele zone iar aleșii vor putea chiar decide relocarea, mutarea celor care locuiesc acolo, în zone mai protejate. E vorba, în funcţie de estimări, între 5.000 şi 50.000 de locuinţe în toată Franţa. In fine, acolo unde există riscuri de inundații pe termen lung se vor ridica «construcții demontabile».

Președintele Republicii a anunțat de asemenea mărirea de la 20 la 30% a procentului de suprafețe protejate din totalul teritoriului francez. In acest sens, se vor creea sau extinde parcurile naționale şi rezervele naturale.

Emmanuel Macron are o reuniune, urmată de o cină, într-un refugiu montan aflat la 2.000 m altitudine

Joi, Emmanuel Macron va vizita celebrul ghețar «Mare de gheață» din masivul Mont-Blanc, cel mai mare din Franţa. Spectaculoasa topire a acestui gheţar oferă o imagine frapantă a încălzirii climei în Franţa. După ce va coborâ cele 500 de trepte care duc la «Marea de Gheaţă», şeful statului va profita de ocazie pentru a anunța o serie de măsuri pentru a proteja ecosistemul întregului masiv muntos, amenințat de un număr tot mai mare de turiști care vin acolo an de an – 20.000 - și de atitudinea tot mai necivilizată a multora dintre ei. Astfel, Mont-Blanc-ul, pisc care culmină la 4.809 m – cel mai înalt din Europa – va face obiectul unei decizii prefectorale care va înăspri regulile privind escaladarea acestui munte, în particular vara.

Trebuie spus că în ultimii ani, mai multe bizarerii şi degradări au marcat Mont-Blanc-ul. Un avion de turism a aterizat nu departe de vârf pentru ca doi alpinişti elveţieni să nu mai aibă de parcurs decât câţiva metri până pe culme. Un britanic a urcat până sus cu un aparat de vâslit dar nu l-a mai putut coborâ. In fine, nişte letoni au venit cu un catarg de 10 metri ca să-şi înalţe steagul pe el.

Primarul din Saint-Gervais îl alertase pe președinte vara trecută într-o scrisoare deschisă. «Domnule Președinte, a vă preocupa de pădurile din Amazonia este bine. A ignora ce se întâmplă pe Mont-Blanc este intolerabil» scria atunci Jean-Marc Peillex. Un apel ce a avut așadar ecou la Palatul Elysée.

ONG-urile din Rețeaua Action Climat (RAC) notează că «Emmanuel Macron pozează pe post de campion al climei pe plan internațional dar rezultatele sale, pe plan intern, pun în pericol credibilitatea sa și a Franței».

Intr-un editorial intitulat «Ecologie fără demagogie?», ziarul Le Figaro constată că «ecologia este populară în rândul opiniei publice, în miezul campaniei pentru viitoarele municipale din martie, mai ales în centrele urbane. Pe hârtie deci, pariul prezidențial este pertinent, toată lumea este conștientă de urgența climatică și nimeni nu ar îndrăzni să se opună apărării mediului. Dar câtă vreme ecologie va rima cu demagogie, soluțiile juste pentru a combate încălzirea climei nu vor fi găsite» avertizează editorialistul de la Figaro.

 
Promisiunile ecologice ale lui Emmanuel Macron