Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron: „în Franţa avem dreptul de a critica religiile”

w980-p16x9-mila.png

 "Eu sunt Mila" - text / imagine de pe Facebook difuzate de un grup care o sprijină pe adolescenta Mila.
"Eu sunt Mila" - text / imagine de pe Facebook difuzate de un grup care o sprijină pe adolescenta Mila.
Image source: 
Facebook

Preşedintele francez Emmanuel Macron intervine în apărarea unei liceene ameninţată cu moartea şi precizează că în Franţa blasfemia nu este un delict şi că religiile pot fi criticate. Seful statului francez cere o mai bună protecţie a copiilor şi a adolescenţilor în faţa noilor forme „de ură şi de hărţuire” care apar pe reţelele de socializare.

„În ţara noastră libertatea de expresie este protejată. În Franţa, şi sunt puţine astfel de ţări în lume, blasfemia nu este un delict, iar oamenii au dreptul să-şi critice conducătorii, să-i ironizeze. Religiile pot fi şi ele criticate. Această libertate este un tezaur.” Sunt cuvintele preşedintelui francez extrase dintr-un interviu acordat publicaţiei regionale Le Dauphiné libéré.

Emmanuel Macron pune, într-un fel, lucrurile la punct după ce o adolescentă pe nume Mila a fost ameninţată că va fi violată şi chiar ucisă întrucît ar fi insultat Islamul. Totul a pornit de la un dialog pe Internet. Un băiat i-a propus o prietenie amoroasă. Ea s-a declarat lesbiană şi l-a refuzat. El s-a simţit lezat şi a acuzat-o de islamofobie. Ea i-a replicat spunîndu-i ce crede în sinea ei despre această religie. Imediat cuvintele fetei au fost sancţionate cu o salvă de insulte şi ameninţări pe reţelele de socializare.

Justiţia franceză a deschis o anchetă în privinţa fetei dar a ajuns la concluzia că adolescenta nu incita la ură prin criticile formulate faţă de religia musulmană, chiar dacă expresiile utilizate erau de-a dreptul vulgare. A intervenit în dezbatere şi un lider musulman, şi ministra justiţiei. Un simplu incident între doi adolescenţi a luat amploare mediatică, diverşi editorialişti au început să-şi dea cu părerea, unii şi-au exprimat temerea că Franţa cedează în faţa islamului radical, că renunţă treptat la laicitate, că se arată timorată cînd este vorba să apere o adolescentă…

Oricum, tînăra Mila nu s-a mai putut întoarce la liceul ei iar autorităţile au luat măsurile necesare pentru a o proteja. Intervenţia lui Emmanuel Macron are meritul de a fi clară şi precisă. „Legea este clară, avem dreptul de a blasfemia, de a critica, de a caricaturiza reliigiile. Ceea ce este interzis este să inciţi la ură şi să atentezi la demnitatea persoanei” a spus şeful statului francez. 

Afirmaţiile sale s-ar putea să suscite însă, la rîndul lor, nemulţumiri în rîndurile unor persoane care, deşi trăiesc în Franţa sau chiar s-au născut în Franţa, nu înţeleg în ce constau fundamentele libertăţii, ale democraţiei, ale laicităţii, ale spiritului critic. Mai sunt şi oameni care vor să transforme, dacă s-ar putea, Republica franceză într-o colonie a gîndirii religioase.

Dintotdeauna blasfemia a fost scutul celor care se tem de critici sau de ironie şi care vor să se menţină la putere sau să domine peste diverse comunităţi. Dictatorii laici şi religiile au uneori în comun această tendinţă, de a spune „atenţie, dacă mă criticaţi comiteţi o blasfemie”. Într-un fel este trist că în Franţa a trebuit să intervină preşedintele, ca un arbitru pentru a pune capăt unei polemici. Tot e bine însă că a intervenit în sensul aspiraţiilor de libertate care i-au dat Franţei cel mai preţios titlu de nobleţe.