Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: peste 240 de morți și aproape 15.000 de noi bolnavi recenzați într-o singură zi

covid.jpg

Personal medical al unui spital din Wuhan aduce un nou pacient cu coronavirusul Covid-19, 18 ianuarie 2020
Personal medical al unui spital din Wuhan aduce un nou pacient cu coronavirusul Covid-19, 18 ianuarie 2020
Image source: 
STR/AFP

Bilanțul victimelor noului coronavirus – botezat Covid-19 – în provincia Hubei a crescut brusc în ultimele 24 de ore. Astfel, autoritățile chineze au anunțat 242 de decese și 14.840 de noi bolnavi în această provincie a țării de unde a plecat epidemia. In paralel cu instaurarea unui nou sistem de recenzare a victimelor, autoritățile de la Beijing au demis o serie de responsabili politici locali.

Constatând că autoritățile din Hubei sunt incapabile să facă față epidemiei de Covid-19, regimul de la Beijing a decis să ia taurul de coarne. A modificat politica sanitară și a demis responsabilii locali.

Pe plan sanitar, explozia numărului de cazuri noi într-o singură zi – de zece ori mai multe ca până acum - se datorează unui nou sistem de numărătoare și nu unei agravări a situației. In fapt, Comisia de sănătate din Hubei a decis să ia în calcul mult mai multe cazuri. Sunt contabilizate de acum încolo și cazurile de «diagnosticați clinic». Cu alte cuvinte, o simplă radiografie pulmonară pe cazurile suspecte poate fi suficientă pentru a diagnostica virusul. Până acum erau declarați infectați doar cei testați în prealabil cu acid nucleic. Astfel, circa 13.332 de noi cazuri de infecție anunțate acum și jumătate din noile decese recenzate au fost repertoriate potrivit acestui nou protocol, mai spune Comisia de sănătate.

Această schimbare a numărătorii se datorează bănuielilor că mulți bolnavi ar fi scăpat în fapt de adevăratul diagnostic din cauza unor norme prea laxiste. Astfel, corespondentul RFI în China spune că «de săptămâni de zile, familii din Wuhan afirmă că au un bunic, o mamă sau un fiu care are febră, tușește și chiar moare acasă pentru că nu a fost diagnosticat, asta din cauză că spitalele locale sunt debordate, depășite de amploarea epidemiei». Există apoi mărturii ale unor medici locali care spun că nu au destule teste la dispoziție sau că multe sunt deficiente.

Nu întâmplător, publicarea acestor noi cifre a coincis cu demiterea celor mai înalți responsabili politici ai orașului Wuhan și din provincia Hubei – locul de unde a pornit epidemia. Comentatori pun și pe seama criticilor tot mai mari în rândul opiniei publice vizavi de felul în care a fost combătuta epidemia, aceste schimbări de responsabili locali ordonate de la Beijing în urma unei reuniuni de urgență a biroului politic al Partidului comunist chinez.

In total deci, potrivit cifrelor publicate miercuri seara, în total există la ora actuală în lume 60.564 de persoane infectate cu noul coronavirus (din care 60.000 în China) și 1.357 de decese (doar două în afara Chinei continentale).