Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU publică lista firmelor străine instalate în coloniile israeliene din Cisiordania

colonie.jpg

Colonia israelianà Maale Adumim, în Cisiordania ocupatà, lângà Ierusalim, 11 februarie 2020
Colonia israelianà Maale Adumim, în Cisiordania ocupatà, lângà Ierusalim, 11 februarie 2020
Sursa imaginii: 
Ahmad Gharabli/AFP

ONU a publicat o listă de 112 societăți implantate în coloniile israeliene din Cisiordania, considerate ilegale de dreptul internațional. In timp ce Israelul a calificat inițiativa drept «rușinoasă», palestinienii o consideră ca pe o «victorie».

Lista a fost publicată de biroul lui Michelle Bachelet, Inaltul Comisar ONU pentru drepturile omului. Pe lista de 112 firme figurează printre altele Airbnb, Expedia sau TripAdvisor. Din cele 112 societăți, 94 sunt domiciliate în Israel și restul de 18 în șase state din lume: SUA, Franța, Luxembourg, Olanda, Regatul unit și Thailanda.

Aceste firme operează în teritorii palestiniene ocupate de Israel, o ocupare considerată ilegală de ONU. Michelle Bachelet a declarat că este conștientă de faptul că acest subiect este «controversat» dar ea spune că și-a bazat raportul pe fapte concrete. «Documentul nu are ca scop constituirea unei proceduri judiciare ci doar oferă o bază de date», mai estimează fosta președintă chiliană.

Premierul Beniamin Netaniahu a respins deîndată un gest descris drept «disprețuitor» și a amenințat cu măsuri de retorsiune. «Cine ne va boicota, va fi boicotat» a promis liderul israelian. Cea mai importantă organizație a colonilor israelieni din teritoriile ocupate a declarat de partea ei: «Acest gest arată încă o dată că Națiunile unite nu sunt un organism neutru. Acționează contra statului Israel». De partea lor, palestinienii estimează că publicarea acestei liste este «o victorie diplomatică ce va seca puțul sistemului colonial întruchipat de coloniile ilegale». Cum era de așteptat, și mișcarea BDS (Boicot, dezinvestiții și sancțiuni) care cheamă la boicotarea economică, culturală și științifică a Israelului, a salutat declarația ONU.

Reamintim că circa 450.000 de coloniști sunt implantați în colonii din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel de mai bine de o jumătate de secol și în care trăiesc peste două milioane și jumătate de palestinieni. Incluzând și estul Ierusalimului, sector al orașului sfânt de asemenea ocupat de Israel din 1967 și apoi anexat, peste 600.000 de coloniști sunt stabiliți în teritorii palestiniene ocupate.

Colonizarea israeliană din Cisiordania și estul Ierusalimului a avut loc sub toate guvernele israeliene din 1967 încoace dar fenomenul s-a accelerat în ultimii ani sub imboldul premierului Netaniahu susținut în acest sens de aliatul său de la Washington, președintele Donald Trump. Liderul de la Casa Albă a estimat dealtfel anul trecut că politica de colonizare nu contravine dreptului internațional, poziție evident criticată vehement de palestinieni.

Publicarea acestei liste survine două săptămâni după prezentarea planului american pentru Orientul Apropiat și Mijlociu, plan ce urmărește să pună capăt conflictului israeliano-palestinian. Planul a fost calificat drept «istoric» de israelieni dar a fost categoric respins de palestinieni. Marți, în fața Consiliului de securitate ONU, președintele Autorității palestiniene Mahmoud Abbas a venit în persoană ca să denunțe și să respingă acest plan.