Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Şomajul din Franţa, la nivelul cel mai mic din 2008 încoace

somaj.jpg

Birou al fortelor de muncà din Franta
Birou al fortelor de muncà din Franta
Image source: 
REUTERS/Charles Platiau

Şomajul din Franţa a ajuns la sfârşitul anului trecut la un nivel nemaîntâlnit de 12 ani. Rata celor fără loc de muncă a fost în al 4-lea trimestru 2019 de doar 8,1% din populaţia activă, anunţă Institutul naţional de statistică şi studii economice. In aceste condiţii, guvernul de la Paris estimează că o rată a şomajului de 7 procente în 2022 – anul viitoarelor prezidenţiale şi legislative – este o ţintă „la îndemână”.

Seria veştilor bune continuă pentru guvernanţii de la Paris. O săptămână după ce s-au anunţat cifre pozitive privind angajările de salariaţi şi zece zile după rezultate excelente despre angajarea ucenicilor, INSEE - Institutul naţional de statistică şi studii economice – publică cifre nemaipomenite despre şomaj. La sfârşitul lui 2019, rata şomajului nu era în Franţa decât de 8,1% din populaţia activă, faţă de 8,5% trei luni mai devreme.

E vorba de cea mai scăzută rată a şomajului din 2008 încoace dar încă superioară mediei din statele occidentale. In opinia ministrului muncii din Franţa, „acest lucru dovedeşte că o rată de 7% la sfârşitul mandatului prezidenţial, adică 2022, este o ţintă la îndemână”. Muriel Pénicaud reaminteşte dealtfel că „în 24 de departamente franceze, şomajul este déjà sub ştacheta de 7%”.

Analiştii notează că dacă Emmanuel Macron, ales în 2017, îşi poate asuma o mare parte din acest succes – a şi făcut-o estimând că „cifrele de acum demonstrează eficacitatea politicilor pe care le ducem” - diminuarea şomajului a demarat cu adevărat imediat după 2015, anul când fostul preşedinte socialist François Hollande a diminuat drastic taxele la care erau supuse societăţile.

Dacă şomajul tinerilor nu beneficiază de aceste cifre bune, şomerii de lungă durată – care nu au lucrat de mai biune de un an – profită din plin de tendinţa pozitivă. In fine, INSEE avertizează autorităţile să fie atente la ceea ce se cheamă „halo-ul şomajului”. E vorba de persoanele fără loc de muncă dar care nu sunt considerate la şomaj, în mare parte pentru că nu caută să lucreze. Procentul acestora a crescut cu 0,2 puncte în 2019 şi a ajuns la o rată de 4%, adică circa 1,7 milioane de persoane, cel mai înalt nivel din 2003.

Şomajul din Franţa, la nivelul cel mai mic din 2008 încoace