Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron: „Rusia va continua să încerce să destabilizeze Occidentul”

macron.jpeg

Preşedintele francez Emmanuel Macron la München, 15 februarie 2020.
Preşedintele francez Emmanuel Macron la München, 15 februarie 2020.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Andreas

Aflat sîmbătă 15 februarie la Conferinţa pe teme de securitate de la München, preşedintele francez Emmanuel Macron a adoptat o atitudine dură faţă de Rusia şi a afirmat că Moscova va continua politica de destabilizare a democraţiilor occidentale. Şeful statului francez a lansat în acelaşi timp un apel în direcţia europenilor cerîndu-le să negocieze cu Rusia în spiritul unei strategii de „descaladare”.

Avertismentul preşedintelui Emmanuel Macron este cît se poate de precis: Rusia va continua să încerce destabilizarea Occidentului fie prin „actori privaţi, fie direct prin serviciile sale, fie prin intermediari.” Nu trebuie să ne facem nici o iluzie, a mai spus şeful statului francez, Rusia a încercat şi în trecut să influenţeze diverse scrutinuri din ţările membre ale Uniunii Europene, din Statele Unite, precum şi din alte ţări de pe glob, şi va continua să o facă.

Citez în continuare din declaraţiile lui Emmanuel Macron: „În faţa acestor atacuri avem foarte puţini anticorpi. Trebuie să ne întărim însă mijloacele de apărare tehnologică şi cooperarea între serviciile noastre. Rusia a construit în aceşti ultimi ani o armada incredibilă. Ea a continuat să investească pe plan militar în timp ce noi ne-am oprit.”

În Franţa mai mulţi editorialişti subliniază faptul că Emmanuel Macron a adoptat la München o atitudine foarte fermă faţă de Rusia, de fapt foarte „atlantistă”, altfel spus pe linia tradiţională a Alianţei Atlantice. El continuă în acest fel şi pe linia predecesorilor săi, François Mitterrand, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy, François Hollande care au alternat momente de apropiere de Rusia cu momente de mare fermitate, şi chiar cu adoptarea unor sancţiuni.

Analiza lui Emmanuel Macron merge însă mai departe întrucît el se întreabă dacă Rusia, care rămîne o economie de talie mijlocie, va putea continua în felul acesta încă două sau trei decenii… După opinia sa, Rusia, confruntată cu o demografie în declin şi cu mari cheltuieli militare, nu-şi va putea permite să continue pe aceeaşi linie agresivă faţă de Europa. Si nici nu va accepta hegemonia Chinei, întrucît „nu ar fi compatibilă cu sentimentul de mîndrie al ruşilor”.

„Nu sunt nici pro-rus, nu sunt nici anti-rus, sunt pro-european” a mai spus Emmanuel Macron, pledînd de fapt pentru două lucruri: primul, o mai mare unitate a europenilor, întrucît Rusia profită de slăbiciunile şi dezacordurile interne ale europenilor pentru a-şi impune punctul de vedere în diverse crize regionale, cum ar fi Siria, Libia, sau altele din spaţiul african; în al doilea rînd şeful statului francez cere un efort colectiv, european şi occidental, pentru forjarea unor noi raporturi cu Rusia.

În luna mai, Emmanuel Macron va fi prezent la ceremoniile de la Moscova marcînd trecerea a 75 de ani de la victoria asupra nazismului, şi va avea probabil ocazia de a-i propune lui Vladimir Putin noi piste de cooperare, în spiritul discursului pronunţat la München.