Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Egipt: o sută de milioane de locuitori şi multe probleme

egipt.jpg

60 la sută din populaţia Egiptului are sub 30 de ani.
60 la sută din populaţia Egiptului are sub 30 de ani.
Image source: 
AFP

Autorităţile egiptene au anunţat săptămîna trecută că populaţia ţării a trecut de cifra de o sută de milioane. Egiptul era deja ţara arabă cea mai populată, iar explozia demografică din ultimii 30 de ani nu este chiar o veste bună.

În 1990 populaţia egipteană era de 57 de milioane de persoane, echivalentă cu cea a Franţei. Acum, cu peste o sută de milioane de locuitori, Egiptul ocupă, ca populaţie, locul al treilea în Africa, după Etiopia şi Nigeria, iar pe plan mondial se situează, la acest capitol, pe locul al 14-lea. Va putea însă, această ţară, să ofere o viaţă decentă populaţiei sale, şi mai ales tinerilor care intră anual pe piaţa muncii în valuri de cîte opt sute de mii?

Problemele cu care se confruntă autorităţile egiptene sunt gigantice, începînd cu dezechilibrul dintre numărul de locuitori şi suprafaţa mică viabilă. Ca şi în antichitate, şi acum, egiptenii depind de fluviul Nil, precum şi de Delta Nilului, pentru a putea supravieţui, restul fiind un deşert. Practic 90 la sută din populaţie trăieşte pe 5 la sută din teritoriu. La Cairo nimeni nu ştie precis cîţi oameni se închesuie, probabil între 20 şi 25 de milioane.

Un egiptean din trei este considerat ca aflîndu-se sub pragul de sărăcie, conform standardelor internaţionale. Dar tot săracii sunt cei care fac cei mulţi copii, în speranţa că vor fi ajutaţi de progeniturile lor. În 2017 preşedintele Abdel Fattah al-Ssissi a afirmat că Egiptul este confruntat cu două probleme majore: terorismul şi suprapopularea. O a treia problemă apare acum la orizont pentru că Etiopia a construit un baraj gigantic pe Nil iar egiptenii riscă să nu mai aibă în curînd suficientă apă pentru consum şi irigaţii.

Autorităţile încearcă să limiteze explozia demografică şi au lansat o campanie incitîndu-i pe egipteni să nu facă mai mult de doi copii. Dincolo de problemele sociale, autorităţile se mai tem şi de eventuale revolte, întrucît 60 la sută din populaţia ţării are sub 30 de ani. Tot tinerii au fost, de altfel, principala forţă care a provocat prăbuşirea precedentului regim, în 2011, încarnat de Hosni Mubarak.