Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: strategii în lupta împotriva „separatismului” şi a radicalizării islamiste

7767866498_photo-d-illustration-d-eleves-se-rendant-au-lycee-musulman-al-kindi-dans-la-banlieue-de-lyon-le-2-septembre-2009.jpg

Eleve ale Liceului musulman Al-Kindi, într-o suburbie Lyon-ului,  2 septembrie 2009.
Eleve ale Liceului musulman Al-Kindi, într-o suburbie Lyon-ului, 2 septembrie 2009.
Image source: 
AFP / PHILIPPE MERLE

Preşedintele francez Emmanuel Macron va efectua, marţi 18 februarie, o vizită într-un cartier „cu probleme” din oraşul Mulhouse unde va pronunţa un discurs pe tema luptei împotriva „comunitarismului” , a „separatismului” şi a radicalizării islamiste. Opoziţia de dreapta îi cere preşedintelui să fie cît mai ferm în faţa islamismului iar unii observatori avertizează că în curînd va fi prea tîrziu ca să mai poată fi cîştigată bătălia împotriva islamului radical în Franţa.

Emmanuel Macron este însoţit în această vizită de ministrul de interne Christophe Castaner, de ministra sporturilor Roxana Mărăcineanu, precum şi de alţi responsabili. Seful statului francez îşi propune şi să asculte părerea unor actori locali în privinţa problemelor cu care se confruntă multe suburbii în Franţa: insecuritate, delicvenţă, trafic de droguri, şomaj, înfruntări între bande de tineri, secesionism cultural, infiltrare a islamiştilor radicali, promovarea unor practici comportamentale incompatibile cu valorile republicii, reducerea la tăcere a militantelor feministe, presiuni pentru ca autorităţile locale să accepte reguli de inspiraţie coranică, atacuri împotriva principiului laicităţii…

Emmanuel Macron va trebui să dea dovadă de multă abilitate pentru a găsi soluţii la toate aceste probleme fără să fie acuzat de stigmatizare a unor comunităţi sau de „islamofobie”. Acest ultim termen a devenit un fel de ghilotină mediatică în Franţa, cum îndrăzneşte cineva să critice unele comportamente mai puţin democratice şi republicane din sînul unor comunităţi, este acuzat de „islamofobie”. 

Pentru moment, însă, şeful statului francez se află mai mult într-o fază de prospecţie, urmînd să-şi prezinte într-o manieră mai detaliată planul de combatere a comunitarismului după alegerile municipate de pe 15 şi 22 martie. Un lider al Partidului Comunist Francez l-a şi acuzat de altfel pe Emmanuel Macron că doreşte de fapt, prin denunţarea comunitarismului, să devieze atenţia de la problemele reale ale Franţei, care sunt sociale. Unii observatori ai fenomenului de islamizare a vieţii din diverse suburbii franceze le reproşează însă comuniştilor că au cumpărat pacea socială în localităţile pe care le administrează făcînd o alianţă tacită cu islamul radical.