Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Telefonie mobilă: Elveţia amână implementarea tehnologiei 5G

elvetia_amana_implementarea_tehnologiei_5g_chiar_daca_frecventele_au_fost_deja_atribuite_unor_operatori_de_telefonie_mobila.jpg

Elvetia amâna implementarea tehnologiei 5G chiar daca frecventele au fost deja atribuite unor operatori de telefonie mobila.
Elvetia amâna implementarea tehnologiei 5G chiar daca frecventele au fost deja atribuite unor operatori de telefonie mobila.
Sursa imaginii: 
Getty Images

Este a doua ţară, după Coreea de Sud, care urma să adopte această tehnologie. Un prim pas a fost făcut în direcţia opozanţilor – implementarea tehnologiei a fost amânată pentru a se putea observa efectele reale asupra sănătăţii umane.

La un an după ce au fost acordate primele licenţe de exploatare, implementarea 5G se află în acest moment în faţa unui blocaj politic, a unor moratorii prin care se doreşte oprirea instalării noilor antene dar şi a unei puternice mobilizări cetăţeneşti. Astfel că autorităţile au decis să amâne pe o perioadă nedeterminată instalarea tehnologiei pentru a putea măsura efectele reale ale 5G.

Elveţia urma să fie prima ţară occidentală care urma să implementeze această tehnologie revoluţionară. Odată instalat, sistemul ar putea oferi un debit de telecomunicaţie mobilă de o mie de ori mai performant decât cel oferit de reţelele mobile amplasate în 2013 şi de 100 de ori mai rapid decât sistemul 4G.

În doar câteva luni, trei operatori de telefonie mobilă au obţinut frecvenţele 5G pentru 357 de milioane de euro.

În aprilie 2019, primele antene au fost deja instalate iar operatorii promiteau că până la finele lui decembrie, 90% din teritoriu va dispune de 5G.

Însă, locuitorii din Geneva susţin că resimt deja primele efecte ale tehnologiei iar mişcarea de contestare a luat astfel naştere. În plus, Bertrand Buchs, medic şi deputat al Partidului Democrat Creştin se declară mirat de « viteza supersonică de alocare a frecvenţelor fără să fie stabilite riscurile sanitare, de mediu şi de securitate a noii tehnologii ».

Statul elveţian deţine 51% din operatorul Swisscom iar în noiembrie 2019 publica un raport asupra implicaţiilor 5G dar fără să ofere vreo recomandare concretă. Acum, îşi justifică amânarea implementării 5G prin faptul că  «nu se cunosc cu exactitate efectele acestor unde, că nu există nicio urgenţă de a fi implementat sistemul şi că cetăţenii nu îşi doresc acest salt ».

De partea operatorilor de telefonie mobilă, cearta se dă între modernişti şi conservatori. Swisscom aminteşte că a existat aceeaşi opoziţie în momentul în care apăruse 3G. « Si totuşi, nimeni nu vrea să revină la vechile sisteme », concluzionează purtătorul de cuvânt al Swisscom, Christian Neuhaus

Responsabilul unei companii concurente de telefonie mobilă, Salt, susţine că “oamenii folosesc într-un număr tot mai mare internetul motiv pentru care doresc să dispună de cea mai bună reţea şi de cel mai rapid internet. Dar, nu îşi doresc infrastructura necesară ».

Asociaţia cetăţenilor care se opun sistemului 5G pledează pentru o « tehnologie sănătoasă care respectă mediul şi oamenii ». Organizaţia doreşte dezvoltarea fibrei optice pentru decongestionarea reţelei de antene exterioare. Dar pentru aceasta este nevoie de schimbarea legislaţiei actuale.