Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bănci: Se închid zeci de mii de posturi în întrega lume

hsbc_este_un_grup_bancar_international_prezent_in_84_de_tari_si_aduna_peste_60_de_milioane_de_clienti._sediul_social_este_la_londra.jpeg

HSBC este un grup bancar internaţional prezent în 84 de ţări şi adună peste 60 de milioane de clienţi. Sediul social este la Londra.
HSBC este un grup bancar internaţional prezent în 84 de ţări şi adună peste 60 de milioane de clienţi. Sediul social este la Londra.
Sursa imaginii: 
AFP

Marile grupuri bancare planetare vor să închidă zeci de mii de posturi în anii ce vin, ca urmare a revoluţiei digitale ori a apariţiei de noi actori. Ultimele anunţuri au fost făcute de gigantul bancar HSBC precum şi grupul italian UniCredit. Se renunţă şi la sedii administrative dar şi la agenţii.

Gigantul bancar HSBC are în prezent 235.000 de angajaţi iar marţi a anunţat un proiect radical de reorganizare ce implică închiderea a 35.000 de posturi precum şi o reducere a activităţii în Statele Unite şi în Europa. Grupul, ce era deja angajat într-o vastă reducere de costuri, prevede să îşi reducă efectivele cu 15%. HSBC este un grup bancar internaţional prezent în 84 de ţări şi adună peste 60 de milioane de clienţi. Sediul social este la Londra.

Iar banca italiană UniCredit anunţa în decembrie, că va închide până în 2023 mai bine de 8.000 de posturi. Ele se adăugau practic altor 14.000 de posturi închise deja în ultimii trei ani. Ïn urmă cu doar câteva zile, UniCredit anunţa sindicatele italiene că va închide 6.000 de noi posturi şi va renunţa la 450 de agenţii din Italia, ceea ce a provocat nemulţumirea organizaţiilor de salariaţi.

Si banca americană Morgan Stanley a început închiderea a mai bine de 1.500 de locuri de muncă în întreaga lume. Sunt vizate 2% din efectivele sale, pentru a face economii şi pentru a se adapta mediului economic, după cum relata la finele lui decembrie presa americană. Departamentele vizate sunt cele de tehnologii, suport tehnic şi de analiză. Sediul social al Morgan Stanley se află în Times Square, în centrul oraşului Manhattan iar la finele lui septembrie avea 60.500 de salariaţi.

În Franţa, grupul Société Générale era primul care anunţa, în 2015, un viraj spre digitalizarea operaţiunilor, datorită unei scăderi a numărului celor care se prezintă în agenţii pentru a efectua diverse operaţiuni bancare. Grupul anunţa atunci că până în 2020 va închide 5.000 de posturi, dintr-un total de 147.000.

Iar grupul BNP Paribas negociază în prezent un plan de plecări voluntare din filiala de gestionare a activelor pentru a reduce cu 10% efectivele pariziene. Banca franceză confirmase deja dorinţa de a reduce cu 20% efectivele unei alte filiale din Franţa  – cea de conservare a titlurilor, adică închiderea a până la 550 de locuri de muncă. Iar filiala belgiană a BNP Paribas îşi închide 40% din agenţii şi renunţă la 2.200 de slujbe până în 2022. O măsură similară a fost luată şi în Italia.

În Germania, Commerzbank – aflată în criză de mai mulţi ani, anunţa la mijlocul lui septembrie închiderea a 4.300 de locuri de muncă şi a 200 de agenţii. În 2016, grupul german anunţa un plan de reducere a 9.600 de slujbe până în 2020 iar planul a fost pus în practică.

Iar prima bancă germană, Deutsche Bank, anunţa anul trecut cel mai mare plan de restructurare din istoria sa, ce vizează închiderea a 18.000 de locuri de muncă până în 2022. În 2019 banca renunţase deja la 6.000 de salariaţi.

După mai mulţi ani cu rezultate proaste, banca britanică Barclays, aflată în litigii în Statele Unite dar şi în Marea Britanie, a revenit pe linia de plutire în 2018 şi în 2019. Însă, pentru a ajunge aici a fost nevoie să renunţe la 3.000 de angajaţi şi va continua să reducă din posturi. 

Probleme sunt şi la banca spaniolă Santander care anunţa anul trecut renunţarea la 10% din efectivele din Spania. În Marea Britanie, Santander şi-a redus reţeaua de agenţii şi a închis aproape 1.300 de posturi.