Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Afganistan: vechiul preşedinte reales pe fond de pesimism generalizat

w980-p16x9-2019-01-20t121138z_510550042_rc1edd10ccf0_rtrmadp_3_afghanistan-election_0.jpg

Preşedinte afgan Ashraf Ghani, 20 ianuarie 2020.
Preşedinte afgan Ashraf Ghani, 20 ianuarie 2020.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Omar Sobhani

In Afganistan, Comisia electorală independentă a anunţat marţi 18 februarie rezultatele definitive ale alegerilor prezidenţiale de pe 28 septembrie anul trecut. Fostul preşedinte Ashraf Ghani este noul preşedinte, şi probabil omul care va negocia curînd cu talibanii.

Din Afganistan vin rareori veşti bune. Iar unele scenarii se repetă în mod obsedant. La prezidenţialele din 2014, principalul adversar al lui Ashraf Ghani se numea Abdullah Abdullah care i-a contestat lui Ghani victoria şi a declanşat ulterior o criză constituţională. Ceea ce riscă să se întîmple şi acum, cînd Comisia electorală a anunţat că Ghani a cîştigat alegerile cu exact 50,64 la sută din voturi, într-un context de slabă participare la vot.

În vîrstă de 70 de ani, Ashraf Ghani este simbolul unui eşec. În cursul precedentului său mandat de cinci ani el nu a reuşit să aducă pacea în ţara sa. Există temeri că nici al doilea său mandat nu va fi mai strălucit. În prezent, Washington-ul negociază cu acord de pace cu talibanii şi mai ales un cadru cît mai favorabil pentru retragerea trupelor americane din Afganistan. Nimeni nu-şi face însă nici o iluzie, dacă americanii pleacă, talibanii vor lua puterea la Kabul într-un timp record.  

Pe data de 14 februarie, americanii şi talibanii au anunţat o încetare a focului de o săptămînă, de natură să faciliteze negocierile de pace. Donald Trump şi-a exprima speranţa că un acord ar putea fi semnat la sfîrşitul acestei luni la Doha, în Qatar. Duminica trecută, însă cinci soldaţi afgani au fost ucişi în urma unui atac taliban. Ceea ce nu miră pe nimeni în Afganistan unde talibanii acceptă, de exemplu, să nu mai tragă în americani dar continuă atacurile împotriva forţelor guvernamentale.

Afganistanul se află deja în război de 40 de ani. Dar s-ar părea că timpul nu contează în această ţară, pentru nici una dintre tabere. Preşedintele Ghani a şi lansat un apel în acest sens: dacă  negocierile de pace cu talibanii eşuează, va trebui să-i combatem timp de generaţii, a spus el.  Ciclul de viaţă al unei generaţii este estimat între 25 şi 30 de ani, ceea ce înseamnă, din nou, că nimic nu se va schimba în Afganistan cel puţin pe o durată de o sută de ani: noi generaţii de afgani se vor lupta împotriva unor noi generaţii de talibani.