Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU cere culoare umanitare pentru civilii din Siria

in_timp_ce_coalitia_fortelor_siriene_ale_regimului_assad_si_cele_rusesti_castiga_teren_in_regiunea_idleb_populatia_civila_fuge_din_calea_bombardamentelor._aici_este_o_tabara_de_langa_frontiera_turca_13_februarie_2020.jpeg

În timp ce coalitia fortelor siriene ale regimului Assad si cele rusesti câstiga teren în regiunea Idleb, populatia civila fuge din calea bombardamentelor. Aici este o tabara de lânga frontiera turca, 13 februarie 2020.
În timp ce coalitia fortelor siriene ale regimului Assad si cele rusesti câstiga teren în regiunea Idleb, populatia civila fuge din calea bombardamentelor. Aici este o tabara de lânga frontiera turca, 13 februarie 2020.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Khalil Ashawi

La două luni de la reluarea ofensivei împotriva regiunii Idleb din Siria, regimul preşedintelui Bachar al Assad şi aliatul său rus bombardează fără încetare acest ultim bastion al jihadiştilor şi al rebelilor, determinând plecarea a aproape un million de localnici. Înaltul comisar ONU Michèle Bachelet se declară înspăimântată de aceste violenţe din nord-vestul ţării aflate în război şi cere culoare umanitare pentru civili.

Aproape un milion de oameni, în mare parte femei şi copii, au plecat din calea bombardamentelor de la începutul lui decembrie. Atacuri sunt conduse de regimul Assad şi de Moscova, în regiunea Idleb, afirma Naţiunile Unite. Marţi, doi civili au fost omorâţi într-um raid aerian rus în timp ce armata regimului sirian intervenea în regiunea Alep, potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile Omului.

Exodul civililor a început de mai bine de două luni şi are o amploare fără precedent, de la începutul lui 2011 a conflictului sirian, care a împins la exil milioane de persoane.

Aceştia sunt nevoiţi să doarmă în aer liber, în frig, deoarece taberele de refugiaţi sunt pline, explică situaţia secretarul general adjunct al Naţiunilor Unite, Mark Lowcock - responsabil cu Afacerile Umanitare

Doar jumătate din cele 550 de spitale siriene mai sunt operaţionale, susţine directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Iar în vestul provinciei Alep, UNICEF anunţă că ultimele două spitale funcţionale, dintre care o maternitate, au fost ţinta bombardamentelor.

Copii şi familiile lor nu dispun de tratamente şi nici de mâncare, atenţionează directorul OMS.

Mai bine de 400 de civili, dintre care peste 100 de copii au murit de la mijlocul lui decembrie şi până acum în violenţele din nord-vest, potrivit ultimului bilanţ prezentat de Observatorul sirian pentru drepturile omului.

În ciuda acestui bilanţ, regimul nu dă niciun semn că ar dori să înceteze ofensiva.

Luni, preşedintele Assad anunţa că «lupta pentru eliberarea provinciilor Alep şi Idleb continuă».

Forţele lui Bachar al Assad, ajutate de Rusia şi de Iran, controlează 70% din teritoriul sirian, după ce şi-a multiplicat în ultima perioadă seria victoriilor.