Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Airbus Defense and Space va închide 2.300 de posturi, dintre care 400 sunt în Franţa

compania_airbus_anunta_o_pierdere_de_136_miliarde_de_euro_in_2019_dupa_ce_a_fost_lovita_si_de_o_amenda_de_36_miliarde_de_euro_in_urma_unui_scandal_de_coruptie.jpg

Compania Airbus anunta o pierdere de 1,36 miliarde de euro în 2019 dupa ce a fost lovita si de o amenda de 3,6 miliarde de euro în urma unui scandal de coruptie.
Compania Airbus anunta o pierdere de 1,36 miliarde de euro în 2019 dupa ce a fost lovita si de o amenda de 3,6 miliarde de euro în urma unui scandal de coruptie.
Image source: 
REUTERS/Regis Duvignau

Până la finele anului viitor, grupul european Airbus va închide 2.360 de posturi din cadrul diviziei de Apărare şi Spaţiu (Airbus Defense and Space) din cauza «unei diminuări a pieţei spaţiale şi amânarea mai multor contracte din domeniul apărării », după cum au anunţat responsabili ai companiei.

Urmază să fie închise peste 830 de posturi din Germania, 630 din Spania, 400 din Franţa, 360 din Marea Britanie şi aproape 150 alte locuri de muncă aflate în diverse alte state.

Ïn 2019, Airbus a înregistrat comenzi record pentru avioanele de pasageri, nu acelaşi lucru se întâmplă însă pentru activităţile spaţiale ori cele de apărare. 

Grupul a înregistrat o pierdere de peste 220 de milioane de euro după ce Germania a interzis exportul de armament către Arabia Saudită după asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. Până la finalul lui martie niciun contract de export de arme către Riyad nu este aprobat de Guvernul german iar contractele ce erau deja aprobate nu au fost onorate. Restricţiile au fost introduse în noiembrie 2018, după asasinarea jurnalistului dar iniţial, Berlin a decis limitarea livrărilor dinspre ţările implicate în războiul din Yemen.

Iar în domeniul spaţial, piaţa sateliţilor geostaţionari a cunoscut câţiva ani de stagnare ceea ce a deterimnat concurentul Thales Alenia Space să renunţe la 450 de locuri de muncă în 2019.

Airbus este numărul unu în Europa în ceea ce priveşte programul spaţial şi a doua cea mai mare companie din lume cu misiuni în spaţiu.

Airbus Defense & Space este o divizie creată în 2014 şi numără 34.000 de angajaţi dintre care 13.000 în Germania.

În 2019 a realizat o cifră de afaceri de aproape 11 miliarde de euro, 16% din totalul grupului şi o pierdere de exploatare anuală de 881 de milioane de euro.