Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Terorismul de extrema dreaptă loveşte în Germania

2020-02-20t100706z_198782886_rc294f90w62d_rtrmadp_3_germany-shooting_0.jpeg

Flori în memoria victimelor pe unul din locurile atentatelor de la Hanau, 20 februarie 2020
Flori în memoria victimelor pe unul din locurile atentatelor de la Hanau, 20 februarie 2020
Image source: 
REUTERS/Ralph Orlowski

Germania s-a trezit în stare de şoc în dimineaţa zilei de 20 februarie aflînd că în localitatea Hanau, de lîngă Frankfurt, a fost comist un atentat rasist în două baruri frecventate în special de kurzi. Nouă persoane au fost ucise şi mai multe rănite, dintre care una se află în stare gravă. Unda de şoc este însă europeană. Numeroşi responsabili politici au condamnat atacul, începînd cu doamna Angela Merkel, cancelara Germaniei, care arată că rasismul şi ura sunt forme de „otravă”.

Omul care a deschis focul în cele două baruri a fost găsit mort în apartamentul său, alături de corpul neînsufleţit al mamei sale care avea 72 de ani. Autorităţile germane sunt în măsură să confirme că acest individ în vîrstă de 43 de ani, pe nume Tobias R., este autorul unor mesaje xenofobe publicate pe Internet. S-ar părea însă, din ce scrie presa germană citată în Franţa de cotidianul Le Monde, că acest om se afla într-un delir total. Într-o postare video el s-a exprimat în engleză evocînd existenţa unor „organizaţii secrete invizibile” care ar avea intenţia să impună „un sistem sclavagist modern” recurgînd la „metode diabolice”. El li se adresa americanilor spunîndu-le că în ţara lor se află baze militare subterane unde copiii sunt maltrataţi şi chiar asasinaţi. În alte mesaje s-ar părea că acest om, care avea un permis de armă de vînătoare, se referea la „popoare care trebuie eliminate”.

Agenţia France Presse, preluînd informaţii din surse apropiate de anchetă, arată că au fost găsite o scrisoare şi o înregistrare video prin care asasinul îşi revendică acţiunea. Cotidianul german Das Bild ar fi avut acces la un manifest de 24 de pagini în care Tobias R. îşi exprima ura faţă de străini şi faţă de toate persoanele care nu sunt de rasă albă. Cred că putem spune deja că la originea dramei care s-a produs la Hanau se află un extremist din aceeaşi categorie cu Anders Behring Breivik care a ucis 77 de persoane în iulie 2011 în Norvegia. Si din aceeaşi categorie cu australianul Brenton Tarrant care, în martie anul trecut a ucis 51 de persoane în două moschei din Noua Zeelandă.

O întrebare gravă se pune însă în acest moment în toată Europa, şi anume cum se produce îndoctrinarea acestor indivizi şi ce influenţă au asupra lor partidele de extrema dreaptă, grupurile neo-naziste şi în general discursurile xenofobe?

După cum arată Le Monde, acest atentat intervine într-un context foarte „sensibil” şi se înscrie într-o serie mai lungă de acte oribile. În urmă cu opt luni a fost asasinat, de către un neo-nazist, prefectul unui oraş, Cassel, situat nu departe de Hanau. Iar cu patru luni în urmă un adept al supremaţiei albilor a atacat o sinagogă din oraşul Halle.

În urmă cu cinci zile, arată tot Le Monde, poliţia germană a arestat un grup de 12 persoane care pregătea atentate împotriva unor moschei, a unor străini candidaţi la azil în Germania şi a unor responsabili politici.

Cînd doamna Merkel denunţă rasimul şi ura faţă de străini, ură care se infiltrează în minţi ca o „otravă”, ea foloseşte în acelaşi timp cuvîntul adecvat şi o imagine vorbind de la sine. Ura rasistă (termen folosit de preşedintele german Frank-Walter Steinmeier) este un fel de otravă care se infiltrează treptat, distruge centrii raţiunii şi poate împinge la acţiuni sinucigaşe şi la acte abominabile.

Responsabilii politici germani sunt obligaţi în prezent să recunoască, aşa cum face Saskia Esken, copreşedinta Partidului social-democrat, că există un terorism al extremei drepte în Germania. Dar oare cîţi indivizi de genul lui Tobias R., dispus să treacă la „acţiune”, se află pe teritoriul Germaniei? Iată o altă întrebare obsedantă, fără răspuns bineînţeles. Guvernul german preciza, la începutul acestei săptămîni, că în jur de 50 de persoane legate de mişcările de extrema dreaptă şi considerate „periculoase pentru stat” se află sub observaţie. Nu ştim deocamdată dacă Tobias R. se afla printre ele.