Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri legislative Iran: Nivel record de absenteism

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Un nivel de absenteism record pentru ultimii 40 de ani a fost înregistrat la alegerile legislative din Iran, anunţă Ministerul iranian de Interne. Nivelul de participare a fost de 42%. Au câştigat conservatorii.

Ministrul de Interne a pus rata proastă de participare pe faptul că în Iran se înregistrează mai multe cazuri de persoane contaminate cu coronavirus iar opt bolnavi au decedat.

Apoi, ministrul crede că slaba participare se poate pune şi pe seama avionului ucrainean cu 176 de oameni la bord, doborât la Teheran «dintr-o eroare» de Iran după ce americanii l-au eliminat în Irak pe generalul iranian Soleimani. Ample manifestaţii de stradă au izbucnit după acest incident, evenimente ce au intervenit la mai puţin de două luni după un val de contestare declanşat de creşterea preţului la carburant.

Dar nivelul de participare la un scrutin legislativ se află la cel mai de jos nivel, din 1979 încoace. Înainte de deschiderea birourilor de vot, ministrul de Interne a indicat că la fiecare din cele zece scrutinuri derulate după 1979, nivelul de participare a fost de peste 50%.

Potrivit rezultatelor definitive, conservatorii vor controla viitorul Parlament. Ei au obţinut 220 din cele 290 de fotolii de deputaţi. Reformatorii au mai puţin de 20 de locuri. 35 de independenţi au fost aleşi – unii analişti estimează că aceştia vor trece, cel mai probabil, în băncile conservatorilor. Iar un al doilea tur va avea loc pentru 15 locuri rămase neocupate.

La Teheran, conservatorii au obţinut toate cele 30 de fotolii de deputaţi.În urmă cu patru ani ele au revenit reformatorilor.

De partea sa, ghidul suprem iranian, Ali Khamenei a acuzat duminică presa străină că a dus o campnie de «propagandă» masivă pentru a descuraja iranienii să iasă la vot. “Propaganda a început în urmă cu câteva luni şi s-a intensificat pe măsură ce se apropiau alegerile”, a subliniat ghidul suprem iranian.

Oricum, odată cu această victorie a conservatorilor, sarcina guvernului de care dispune Hassan Rohani va fi şi mai dificilă. Rohani şi-a centrat politica sa pe o apropiere de Occident şi pe o susţinere a acordului nuclear..în timp ce conservatorii doresc o ieşire din acord şi refuză dialogul cu Occidentul.

Acordul a fost denunţat unilateral de preşedintele american Donald Trump, în 2018  care a reintrodus sancţiunile economice iar ţara a intrat în recesiune.

Conservatorii i-au reproşat mereu lui Hassan Rohani că a avut prea mare încredere în Occident, în special în momentul în care a încheiat acordul nuclear.