Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: Franţa comandă zeci de milioane de măşti de protecţie

Coronavirus- Codul Schengen autorizeaza reintroducerea temporara a controalelor la frontiera.

De la finele lui ianuarie, farmaciile din Franţa înregistrează un aflux de clienţi dornici să îşi achiziţioneze măşti ce sunt în mod normal destinate profesioniştilor din sănătate. Franţa se pregăteşte pentru o eventuală epidemie. Planul ministerului sănătăţii arată că fiecare departament are din acestă săptămână un centru spitalicesc pentru preluarea eventualelor cazuri de bolnavi, profesioniştii din domeniul sanitar sunt în alertă iar o comandă de mai multe zeci de milioane de măşti de protecţie a fost făcută.

Autorităţile franceze se mobilizează pentru a face faţă unei eventuale epidemii. Riscul de propagare este în acest moment unul mic – este important ca toate cazurile să fie depistate foarte repede, susţin responsabili francezi.

Ca măsură de precauţie, pentru a fi evitată propagarea coronavirusului, autorităţile franceze cer persoanelor ce vin dinspre Asia ori Italia să rămână acasă şi să nu iasă în spaţiul public. În Franţa este încă perioada vacanţelor astfel că mulţi şi-au petrecut ultimele săptămâni în diverse ţări din Asia ori în Italia – ţara europeană cea mai afectată de coronavírus.

Ministerul Educaţiei din Franţa cere elevilor ce revin din vacante din aceste zone, să rămână acasă, timp de 14 zile pentru a evita eventuala propagare a virsului. Adulţii ce revin din aceste zone sunt sfătuiţi şi ei să rămână acasă timp de 2 săptămâni şi să lucreze de acasă.

Ministrul Sănătăţii, Olivier Véran, anunţă o comandă de mai multe zeci de milioane de măşti de tip FFP2. Ele sunt echipate cu un dispozitiv de filtrare a particulelor nocive şi sunt destinate celor ce intră în contact cu bolnavi. De obicei sunt utilizate de profesioniştii din sistemul medical.

Dar, e bine de ştiut, acest tip de măşti nu funcţionează deplin decât pe o perioadă de 3 ore – filtrul de care dispune fiecare mască trebuie schimbat la fiecare 3 ore ori, pentru o eficacitate absolută ar trebui schimbată masca cu totul.

Măştile chirugicale, din hârtie, nu oferă o protecţie completă în cazul unei expuneri la o persoană contaminată. Ele permit intrarea aerului nefiltrat. Ele sunt recomandate în regiunile atinse de epidemie căci împiedică propagarea virusului.

În Franţa au fost înregistrate 12 persoane infectate cu coronavirus, o persoană a murit iar 7 s-au însănătoşit şi au părăsit unităţile medicale în care au fost îngrijite.

Federaţia medicilor din Franţa se îngrijorează însă şi se întreabă “cine are grijă de personalul medical?”. Dilema intervine în condiţiile în care stocurile de măşti şi ochelari de protecţie sunt epuizate iar combinezoanele sanitare jetabile lipsesc din cabinete. Ministrul sănătăţii îi sfătuieşte să folosească materialele ce au fost mobilizate încă din 2009 pentru virusul gripal H1N1.

Ministrul Sănătăţii, Olivier Véran:

"Am conceput o strategie în care punem în legătură toate organizaţiile de sănătate, un plan prin care vor fi preluaţi toţi pacienţii, într-un cadru de risc epidemiologic. Vom primi eventualele cazuri de îmbolnăviri. Dispunem în prezent de 38 de unităţi spitaliceşti, în special de spitale de urgenţă. Cu premierul am decis că 70 de unităţi ce dispun de un serviciu de ambulanţă de urgenţă vor fi activate de marţi pentru a ne creşte capacitatea de răspuns dacă va fi cazul. De marţi, toate departamentele dispun de un centru medical capabil să primească bolnavi şi care se vor ocupa de ei din primul moment. Capacităţile noastre de diagnosticare vor fi de asemenea îmbunătăţite. M-am întâlnit cu profesioniştii din sănătate iar ei fac toate demersurile pentru a avea măşti adaptate situaţiei. Lucrăm cu societăţile producătoare de măşti FFP2 – cele mai calitative şi care sunt produse în Franţa şi am comandat deja un număr mare. Luăm toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea francezilor."

Vincent Enouf este cercetător la Institutul Pasteur din Paris şi oferă explicaţii despre eficacitatea măştilor de protecţie:

"Există mai multe tipuri de măşti. Cea mai cunoscută este masca chirurgicală. Persoanele bolnave ar putea să o utilizeze pentru a evita propagarea virusului. Dar ea nu este etanşă astfel că dacă o persoană ce nu este bolnavă poartă acest tip de mască, ea poate inhala particule virale. Aşadar, oamenii nu sunt complet protejaţi. Apoi, există măştile FFP2 ori FFP3, sunt măşti mai puţin răspândite ori cunoscute. Ele sunt folosite în laboratoare, spre exemplu. Ele închid spaţiul respirator – gură, nas şi vă protejează de eventualele particule nocive ce se pot găsi în aer. Spre exemplu când o persoană tuşeşte ea poate arunca în aer particule virale. Deci ar fi bine să îşi acopere gura cu ceva dar cel mai bine ar fi ca ea să rămână acasă, să nu iasă în public."

Până acum, autorităţile franceze nu au luat nicio măsură specială la frontiera cu Italia, unde s-au înregistrat mai multe cazuri de decese din cauza acestui virus.