Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Namaste Trump” - spectacol pentru preşedintele american în India

Cuplul Melania si Donald Trump îndrumati de premierul Narendra Modi spre scena stadionului din Ahmedabad, 24 februarie 2020

Preşedintele american Donald Trump a sosit luni pentru o vizită de stat de două zile în India. Prima zi s-a derulat în statul Gujerat, cel al premierului naţionalist Narendra Modi. Mâine, în capitala New Delhi, se vor purta discuţiile cele mai sensibile – mai ales economice - între cei doi lideri. Dezacordurile între Trump şi Modi sunt atât de mari încât nimeni nu se aşteaptă la anunţuri importante în cursul acestei prime vizite a lui Donald Trump în sud-vestul asiatic.

Războiul comercial indo-american, mult mai puţin mediatizat decât cel sino-american dar la fel de real, se datorează în primul rând deficitului comercial al Statelor unite: 25 de miliarde de dolari în 2018 faţă de India, asta pentru un total de schimburi comerciale evaluat la 150 de miliarde.

India, e drept, are reputaţia de a fi „regina taxelor”. „Protecţionismul face parte din ADN-ul economiei indiene” notează corespondentul RFI în India. Nehru, primul premier al tinerei democraţii indiene, impusese în anii 50-60 dezvoltarea producţiei locale pentru a înlocui importurile. Pentru tânărul lider, această politică era cheia dezvoltării ţării. De abia în anii 90, după o gravă criză financiară, India începe să-şi deschidă frontierele. Azi, sub imboldul premierului Narendra Modi, ţara deschide larg braţele investitorilor străini. O mare parte a pieţei interne rămâne însă rezervată firmelor locale, motiv pentru care Washington i-a retras statutul preferenţial care-i permitea să exporte mărfuri de aproape 6 miliarde de dolari fără a fi taxate la vamă. New Delhi a replicat, aplicând taxe pe importurile de oţel american şi produse agricole „made in USA”, în particular de migdale californiene, care reprezintă nu mai puţin de 650 de milioane de dolari pe an. In acest context tensionat, responsabilii celor două state negociază un acord comercial dar nimic semnificativ nu este de aşteptat în aceste două zile de vizită de stat a lui Donald Trump în India.

„India ne maltratează de ani de zile” a declarat dealtfel şeful Casei albe în ajunul decolării spre gigantul asiatic cu care deci fricţiunile comerciale cauzate de protecţionismele reciproce persistă. Donald Trump şi-a început însă vizita în statul Gujerat, cel de unde este originar Narendra Modi, premierul Indiei care între 2001 şi 2014 a condus acest bogat stat. Cu ocazia unui „road show” american de 20 kilometri, preşedintele american, la bordul limuzinei sale, a putut vedea străzile capitalei regionale Ahmedabad curăţate, asfaltate şi golite de toate vacile, câinii şi maimuţele care bântuie de obicei pe acolo. Pe imaginile televizate s-au putut vedea mii de persoane care aclamau cortegiul preşedintelui american şi intonau cântece tradiţionale. Pe stadionul nou-nouţ din localitate, cea mai mare arenă de cricket din lume, terminată cu această ocazie şi capabilă să primească 110.000 de spectatori, Donald Trump a fost întâmpinat cu un enorm „Namaste Trump” care în limba hindi înseamnă „Bunvenit Trump”. In replică, preşedintele american şi-a declarat „iubirea” şi „respectul” pentru India şi premierul ei.

După baia de mulţime de la Ahmedabad, cuplul prezidenţial Donald şi Melania Trump au decolat spre oraşul Agra, acolo unde se află emblematicul mauzoleu Taj Mahal unde au asistat la apusul de soare. Eveniment pentru care autorităţile locale au fost nevoite să cureţe lăcaşul din marmură albă şi să deverseze tone de apă în râul care traversează oraşul pentru a-i atenua mirosurile urâte pe care le degajă de obicei.

In ciuda divergenţelor care există între cele două supraputeri de mai bine de un an, India rămâne un aliat strategic pentru SUA în Asia iar Washington vede în această ţară o potenţială contra putere în faţa Chinei, celălalt gigant din zonă cu care America continuă războiul comercial.

 
„Namaste Trump” - spectacol pentru preşedintele american în India