Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premieră istorică: Nopţi albe la Luvru cu Leonardo da Vinci

luvru.jpg

"Omul lui Vitruviu" fotografiat în timpul expozitiei Leonardo de la Luvru
"Omul lui Vitruviu" fotografiat în timpul expozitiei Leonardo de la Luvru
Sursa imaginii: 
Benoit Tessier/REUTERS

Trei nopţi la rând - 21, 22 şi 23 februarie, adică de joia până duminica trecută – 30.000 de vizitatori au putut vedea operele lui Leonardo da Vinci, expuse la Muzeul Luvru din Paris. Această operaţiune nocturnă, o premieră pentru celebrul muzeu, a pus capăt expoziţiei excepţionale care-şi deschisese porţile anul trecut, în 24 octombrie.

In premieră, Muzeul Luvru din Paris, cel mai vizitat din Franţa, a permis amatorilor de artă să viziteze în nocturnă,  gratis dar cu înscriere prealabilă pe site-ul muzeului, expoziţia-eveniment Leonardo da Vinci. Cele 30.000 de bilete, cu oră şi zi fixă de vizită, au fost epuizate în mai puţin de trei ore pe internet. Norocoşii care au avut biletul au putut astfel admira exponatele între 9 seara şi 8 şi jumătate dimineaţa sub atenta supraveghere a 40 de agenţi ai muzeului mobilizaţi cu această ocazie. Responsabilii muzeului – şi ai operaţiunii – le-au oferit în plus acestor noctambuli cafea, ceai şi prăjituri. Ambianţa a fost cu atât mai exclusivistă pentru aceşti vizitatori nocturni.

Circa 160 de opere ale marelui artist italian au fost propuse timp de 4 luni într-o expoziţie de factură unică. Reunirea acestor opere – desene, tablouri, carnete de schiţe, şamd. – a necesitat zece ani de muncă, de cereri şi negocieri de împrumut mai peste tot în lume. Au fost solicitate muzee din Marea Britanie, SUA, Vatican, Italia dar şi regina Elisabeta care a împrumutat Luvrului 24 de desene de Leonardo din colecţia ei privată. Din păcate, doar 11 din cele nici 20 de tablouri ale marelui maestru italian au fost expuse în sălile acestei expoziţii unice de la parterul muzeului parizian. De exemplu, celebra Gioconda – sau Mona Lisa – prea fragilă, a rămas la locul ei, la etajul Luvrului.

Muzeul parizian anunţă că 1,1 milioane de vizitatori au văzut expoziţia Leonardo din 24 octombrie anul trecut până luni seara, un record absolut pentru Luvru. Preşedintele-director general al instituţiei muzeale notează astfel faptul că „e minunat ca 500 de ani după moartea sa, un artist al Renaşterii italiene să continue să fascineze aşa de mult publicul”. E adevărat că expoziţia a durat 4 luni – în loc de 3 pentru alte evenimente similare – iar ultimele trei nopţi nu au făcut decât să dea un imbold suplimentar acestei atracţii artistice excepţionale.