
Special Paris
Coronavirus: De ce Franţa face parte dintre ţările cel mai bine pregătite pentru o pandemie
34_de_tari_sunt_atinse_de_coronavirus_iar_organizatia_mondiala_a_sanatatii_evoca_un_risc_de_pandemie.jpg

Statistica arată că nicio ţară nu este complet pregătită pentru a face faţă unei epidemii ori pandemii şi că toate statele globului au fiecare punctele lor slabe într-o astfel de situaţie.
Cel mai bun scor a fost obţinut de Statele Unite, urmate de Marea Britanie şi Olanda. China este pe poziţia 51, Japonia pe 21 iar Italia pe 31, dintr-un total de 195 de state analizate.
Index-ul a fost stabilit în funcţie de 34 de indicatori printre care se află capacitatea de prevenţie, de a detecta prezenţa unui virus, viabilitatea sistemului de sănătate, plierea pe normele internaţionale şi riscul de mediu.
La capitolul prevenţie, Franţa se situează pe locul 6 şi ocupă, împreună cu alte patru ţări europene, primul loc în lupta dusă împotriva bolilor infecţioase.
Ïn ceea ce priveşte depistarea precoce a unei infecţii, Franţa se află pe locul 21 dar cu un scor bun, de 75 de puncte din 100. Franţa se poate sprijini pe o reţea solidă de laboratoare de analize medicale. Ministrul sănătăţii anunţă chiar o creştere a capacităţilor de diagnosticare, în special la Paris şi Marsilia pentru a depista rapid prezenţa unui eventual virus.
Iar în acest stadiu al epidemiei, în care obiectivul este de a frâna intrarea virusului în Franţa, acest aspect este crucial. Ar permite câştigarea de timp pentru a pregăti sistemul de sănătate pentru momentul în care coronavirusul ajunge şi se propaga în Franţa.
Italia se află pe locul 54 în ceea ce priveşte capacitatea de a trata bolnavii şi de a proteja personalul medical. La acest capitol, Franţa ocupă locul 8 ceea ce înseamnă un bun acces la îngrijiri, personal suficient, bine format şi informat asupra riscurilor reprezentate de epidemie ori pandemie. Este criteriul la care majoritatea celor 195 de ţări luate în calcul a obţinut cel mai mic scor. China este la acest capitol pe locul 30.
În faţa acestui risc de contaminare, tot mai multe state din Europa luptă împotriva propagării coronavirusului.
În Europa, culoare speciale au fost realizate pe mai multe aeroporturi, pentru călătorii care vin din zone de risc iar temperatura acestor persoane este controlată.
Parlamentul european cere tuturor celor care s-au deplasat în regiunile afectate de coronavirus, să se izoleze timp de două săptămâni.
Compania naţională aviatică Bulgaria Air a anulat toate zborurile între Sofia şi Milano, până pe 27 februarie.
În Croaţia, toate călătoriile şcolare au fost anulate pentru următoarele 30 de zile.
Austria, Ungaria, Ucraina şi România îşi sfătuiesc cetăţenii să nu se deplaseze în Italia. Finlanda şi Danemarca cer călătorilor să fie prudenţi dacă se deplasează în zonele afectate din Italia.
La Varşovia, personal medical urcă direct în avioanele ce vin dinspre Italia pentru a verifica temperatura pasagerilor înainte de a-i autoriza să debarce.
În Croatia, persoanele ce vin dinspre regiunile italiene atinse de coronavirus, sunt aşteptate de poliţia de frontieră şi de epidemiologi.
În Suedia, Agenţia de Sănătate refuză să instaleze culoare sanitare în aeroporturi pe motiv că sunt ineficiente şi că necesită multe resurse şi asta pentru că este posibil ca persoanele infectate să nu prezinte simptome. În schimb, Suedia a transferat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii 3,8 milioane de euro pentru a ajuta ţările care au nevoie să lupte împotriva propagării virusului.
Iar Danemarca a alocat 100.000 de euro fondului de criză al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Iar organizatorii Jocurilor Olimpice din acest an nu iau în calcul, cel puţin în acest moment, să anuleze evenimentul sportiv.
Comitetul de organizare al Jocurilor Olimpice de la Tokyo, ce urmează să aibă loc între 24 iulie şi 9 august, asigură că propagarea coronavirusului în Japonia şi în întreaga lume, nu va determina anularea competiţiilor.
«Pregătirile se fac după calendarul stabilit, nu am discutat niciodată anularea jocurilor», arată organizatorii într-o declaraţie pentru France Presse.
Peste 150 de cazuri de contaminare au fost înregistrate în Japonia iar o persoană a murit.