Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pakistaneza creştină Asia Bibi cere azil politic în Franţa şi se vede cu preşedintele Emmanuel Macron

Pakistaneza crestinà Asia Bibi cere azil politic în Franta

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, o va primi vineri la Palatul Elysée pe Asia Bibi, creştina pakistaneză condamnată la moarte pentru blasfemie în 2010 şi achitată 8 ani mai târziu. Refugiată de un an în Canada, Asia Bibi se află actualmente în Franţa într-un turneu de promovare a cărţii sale intitulate „In fine, liberă!” Ocazie cu care a cerut azil politic.

„Franţa este gata s-o primească pe Asia Bibi şi pe familia ei dacă asta este dorinţa lor. De când a fost condamnată pentru blasfemie în 2010, Franţa a fost mobilizată alături de Asia Bibi” afirmă preşedinţia franceză anunţând în acelaşţi timp că pakistaneza creştină va fi primită de Emmanuel Macron vineri la Palatul Elysée. In aşteptarea acelei întâlniri la vârf, primăriţa socialistă a capitalei franceze, Anne Hidalgo, i-a înmânat marţi diploma de cetăţean de onoare al Oraşului Paris lui Asia Bibi, un titlu ce-i fusese decernat în 2014.

Aflată în Franţa pentru promovarea cărţii sale „In fine, liberă!”, Asia Bibi a declarat colegilor noştrii de la RTL că „doreşte să trăiască în Franţa”. Anne-Isabelle Tollet – jurnalista franceză care a mediatizat cazul şi a cosemnat cartea autobiografică a lui Asia Bibi – a fost „ca un înger pentru mine” mai spune pakistaneza care-şi doreşte să lucreze mai departe cu consoarta noastră.

In cartea apărută acum în Franţa şi prevăzută să fie publicată în septembrie în limba engleză, Asia Bibi dă puţine detalii despre anul petrecut în Canada dar revine pe larg asupra detenţiei sale.

Reamintim că Asia Bibi, agricultoare şi mamă de familie în vârstă de aproape 50 de ani, catolică de la vârsta de 8 ani, a fost condamnată la moarte pentru blasfemie în urma unei dispute cu nişte consăteni musulmani apropo de o gură de apă. Aflată la muncă pe câmp, însetată, Asia s-a dus la un puţ de apă ca să bea, ori, în Pakistan, creştinii nu au voie să bea direct din puţ iar acest act poate fi considerat de integriştii musulmani drept o blasfemie, o insultă la adresa Profetului. Blasfemia este un subiect extrem de sensibil în Pakistan unde simple acuzaţii ajung să declanşeze linşaje ucigătoare.

Au urmat pentru Asia Bibi 8 ani de proceduri interminabile – proces, condamnare la moarte, din nou proces, achitare şi, în fine, exil. Ani de diviziuni interne în Pakistan şi de emoţii mari pe plan internaţional. Doi Papi, Benedict şi Francisc, interveniseră şi ei în favoarea creştinei pakistaneze declarându-se solidari cu femeia.

Azi, Asia Bibi este în continuare în pericol, sub ameninţarea islamiştilor chiar dacă în ţară ei ea a fost achitată. Dealtfel, achitarea ei a fost urmată de 3 de zile de proteste contra deciziei Curţii supreme. Creştinii nu reprezintă decât 2% din populaţia pakistaneză şi sunt una dintre cele mai defavorizate comunităţi din ţară.

 
Pakistaneza creştină Asia Bibi cere azil politic în Franţa şi se vede cu Macron