Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Libia: ONU menţine discuţiile de la Geneva în ciuda incertitudinii

generalul_khalifa_haftar_s_si_presedintele_consiliului_libian_fayez_al-sarraj_d.jpg

Generalul Khalifa Haftar (s) si presedintele Consiliului libian, Fayez al-Sarraj (d).
Generalul Khalifa Haftar (s) si presedintele Consiliului libian, Fayez al-Sarraj (d).
Sursa imaginii: 
Fethi Belaid, Khalil Mazraawi/AFP

La Geneva ar trebui să aibă loc miercuri discuţii între cele două tabere rivale libiene. Însă cei doi rivali au anunţat marţi că nu vor onora invitaţia lansată de Naţiunile Unite. La mai bine de 8 ani de la îndepărtarea de la putere a lui Muammar Gaddafi, moment în care ţara a plonjat în haos, aceste discuţii politice vizează să pună punct divergenţelor şi pentru ca un nou guvern, unic, să poată fi format.

Discuţiile au fost începute în 2017 dar întrerupte de mai multe ori după ce mareşalul Haftar, omul forte pentru estul Libiei, a lansat o ofensivă pentru a câştiga Tripoli, unde se află sediul guvernului de uniune naţională, recunoscut de Naţiunile Unite.

Purtătorul de cuvânt al misiunii ONU în Libia declară pentru France Presse că dialogul politic va fi deschis miercuri, aşa cum fusese stabilit.

La discuţii au fost invitaţi 13 reprezentanţi ai Parlametului pe care se sprijină mareşalul Haftar şi 13 senatori ce susţin guvernul de uniune naţională.

Parlamentul pro-Haftar şi partea rivală – Înaltul Consiliu de Stat condus de Fayez al-Sarraj au invocat fiecare motive diferite pentru a nu onora discuţiile.

Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Statele Unite şi delegaţia Uniunii Europene în Libia au lansat un apel către cele două tabere să nu obstrucţioneze discuţiile. În schimb, acestea s-au felicitat pentru «progresul considerabil» obţinut în cadrul discuţiilor ONU de la Geneva pentru o încetare durabilă a focului în Libia.

Cele două tabere au reuşit să se pună de acord asupra unui proiect de acord de încetare a focului ce urmează să fie finalizat în martie.

Un armistiţiu a fost obţinut în ianuarie sub auspiciile Rusiei – susţinător al mareşalului Haftar şi a Turciei – aliat al guvernului de uniune naţională, dar tratatul a fost încălcat deseori.

Mai bine de o mie de persoane au murit de la începutul ofensivei generalului Haftar asupra capitalei Tripoli.

Naţiunile Unite au denunţat ingerinţa mai multor actori internaţionali în conflictul libian. În ianuarie, la Berlin, reprezentanţii a peste 10 state au promis să nu intervină în afacerile interne libiene.

Turcia, care a desfăşurat militari pentru a susţine guvernul de uniune naţională anunţa marţi decesul a doi soldaţi turci în Libia.

De partea cealaltă, mareşalul Haftar este susţinut de Emiratele Arabe Unite şi Egipt. Mai mulţi specialişti susţin că mercenari ruşi combat de partea generalului.  

Libia este scena unui conflict pentru putere de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi, în 2011.

Instabilitatea a împiedicat această bogată ţară, ce dispune de cele mai importante rezerve de carburant din Africa, să profite pe deplin de mana sa petrolieră, unica sa sursă de venit.

Producţia de petrol a scăzut la doar 120.000 de barili pe zi comparativ cu 1,2 milioane de barili pe zi – înainte ca militarii pro-Haftar să blocheze de la mijlocul lui ianuarie principalele situri petroliere. Specialiştii estimează o pagubă de mai bine de 2 miliarde de dolari de la începutul acestui blocaj şi până în prezent.