Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pénélopegate: François Fillon la bară

afise_cu_candidatii_la_alegerile_prezidentiale_din_franta_paris_15_aprilie_2017.jpg

Afise cu candidatii la alegerile prezidentiale din Franta, Paris, 15 aprilie 2017.
Afise cu candidatii la alegerile prezidentiale din Franta, Paris, 15 aprilie 2017.
Sursa imaginii: 
Cristina Teaca

În Paris începe procesul fostului premier François Fillon şi al soţiei sale, Pénélope. Aceştia sunt acuzaţi de deturnare de fonduri publice după ce François ar fi angajat-o, fictiv, pe Penelope ca asistentă parlamentară. Paguba se ridică undeva la 1 million de euro.

Prim-ministru între 2007 şi 2012 şi candidat favorit la alegerile prezidenţiale din 2017, François Fillon se vedea deja la Elysée în momentul în care izbucnise scandalul.

S-a întâmplat în ianuarie 2017, cu puţin înainte de alegerile prezidenţiale. Presa franceză a dezvăluit că Pénélope Fillon a fost angajată ca asistentă parlamentară de soţul ei în acelaşi timp în care lucra şi la o publicaţie.

Dar chiar a lucrat ea cu adevărat undeva, se întreba presa franceză iar François Fillon a invocat imediat “o campanie de calomnie”. Justiţia a deschis o anchetă.

Nu este decât începutul unui Fillongate sau mai exact Pénélopegate – aşa cum s-a referit la acest scandal presa franceză. Invitat la TF1 pentru a-şi apăra soţia, el face primele erori şi recunoaşte că şi-a angajat şi copii, nu doar soţia.

În cădere liberă în sondaje, François Fillon nu se lasă. Si-a continuat campania electorală chiar dacă era huiduit iar oamenii îi cereau să returneze banii utilizaţi pentru a-şi plăti soţia şi copii. Candidatul pierde încă din primul tur şi se ia de presă şi de justiţie denunţând o lovitură de stat.

Termină campania pe locul III din primul tur, cu 20% din voturi ceea ce a făcut ca, pentru prima dată în 60 de ani, dreapta să nu fie prezentă în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

Cuplul ar fi deturnat în perioada 1998-2013 mai bine de 1 million de euro din bani publici, estimează anchetatorii.

Cei doi riscă până la 10 ani de închisoare. Adunarea Naţională, parte civilă în proces, le cere peste 1 milion de euro despăgubiri.

Procesul se va întinde până pe 11 martie.