
Special Paris
„Europa trebuie să respingă planul de pace pentru Orientul Apropiat propus de Trump” – apelul a 50 de foşti miniştri europeni de externe
trump.jpg

„In calitatea noastră de europeni dornici să promovăm dreptul internaţional, pacea şi securitatea în lume, ne exprimăm profunda îngrijorare faţă de planul preşedintelui Trump pentru Orientul Apropiat, plan intitulat „De la pace la prosperitate”” scriu semnatarii apelului.
Cei 50 de foşti miniştri europeni de externe sau înalţi responsabili europeni, estimează că „planul american este în contradicţie cu parametrii conveniţi la nivel internaţional pentru procesul de pace din Orientul Apropiat, cu rezoluţiile pertinente ale ONU şi cu principiile cele mai fundamentale ale dreptului internaţional. In loc să promoveze pacea, acest plan riscă să alimenteze conflictul” sunt de părere foştii înalţi diplomaţi.
Drept argument, ei avansează faptul că „acest plan permite anexarea unor părţi importante şi vitale ale teritoriului palestinian ocupat. El legitimează şi încurajează activităţile ilegale de colonizare israeliană. Referitor la statutul oraşului Ierusalim, planul nu recunoaşte decât revendicările unei singure părţi şi, în fine, planul nu oferă nicio soluţie echitabilă chestiunii refugiaţilor palestinieni. El proiectează un viitor „stat” palestinian fără control şi suveranitate pe un teritoriu fragmentat. Harta care figurează în plan, propune enclave palestiniene sub control militar israelian permanent, lucru care evocă asemănări înfricoşătoare cu bantustatenele sud-africane”.
„De la pace la prosperitate” nu este o foaie de parcurs pentru o soluţie viabilă a două state, nici pentru orice altă soluţie legitimă pentru acest conflict. Un astfel de rezulat prezintă caracteristici similare cu cele ale apartheidului” mai notează cei 50 de semnatari.
In aceste condiţii, ei sunt de părere că „comunitatea internaţională şi în particular UE trebuie să împiedice realizarea unui astfel de scenariu, asta pentru a prezerva demnitatea şi drepturile palestinienilor, viitorul democraţiei israeliene şi, mai general, o ordine internaţională bazată pe reguli” conchid semnatarii, foşti miniştri de externe dar şi ex înalţi responsabili europeni, printre care se numără francezii Dominique de Villepin şi Hubert Védrine, germanii Sigmar Gabriel şi Hans-Gert Pöttering, austriaca Benita Ferrero-Waldner, britanicul Chris Patten, luxembourgezul Jacques Santer, spaniolul Javier Sonala şi italianul Massimo d’Alena.