Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Municipale: Francezii nu ştiu cu cine să voteze pe 15 martie

primaria_paris.jpg

Primaria Paris.
Primaria Paris.
Image source: 
Getty Images/Bernard Jaubert

Cu două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor municipale, care au loc pe 15 martie, francezii nu ştiu ce buletine vor depune în urna de vot. Actualul primar al Parisului, Anne Hidalgo candidează pentru un nou mandat iar Edouard Philippe este premier al Franţei de luni până joi iar în week-end îşi face campanie electorală pentru a obţine primăria de la Havre. Iar Agnes Buzyn a demisionat din funcţia de ministru al Sănătăţii în urmă cu zece zile pentru a putea candida la Primăria Parisului.

Potrivit unui sondaj Odoxa pentru publicaţia Le Figaro, doar 45% dintre cei chestionaţi vor merge să voteze şi ştiu pe cine vor să aleagă.  

Iar 30% ştiu că vor merge la vot dar încă nu sunt lămuriţi ce listă să aleagă. 11% nu ştiu nici dacă vor ieşi la vot astfel că există un total de 41% de indecişi.

Aproape jumătate dintre alegători nu au făcut, încă, o alegere. O parte din ei ar putea să se alăture celor care nu doresc să meargă la secţiile de votare – 14% susţin că vor rămâne acasă şi că nu îşi vor exprima votul.

Acum, cei care au ales o listă de candidaţi speră ca ei “să amelioreze lucrurile”.

14% doresc să aleagă o nouă listă pentru a-l sancţiona în acest fel pe Emmanuel Macron iar 11% pentru a penaliza echipa municipală ce îşi încheie acum mandatul.

Jumătate dintre cei chestionaţi speră ca primarul ales să se ocupe, cu prioritate, de securitatea bunurilor şi a persoanelor şi doar 35% îşi doresc ca edilul şef să se ocupe prioritar de dezvoltarea economică locală – sector ce se află pe acelaşi loc cu protejarea mediului înconjurător şi cu salubrizarea oraşului. Modul în care se circulă în oraş interesează mai bine de 20% dintre cei care vor ieşi la vot.

Ancheta a fost realizată între 25 şi 26 februarie. O mie de francezi au răspuns chestionarului.

Aproape 48 de milioane de francezi au dreptul de vot în Franţa. La începutul acestui an, 46.000 de britanici aveau dreptul de a vota în Franţa. Ei au pierdut acest drept în momentul Brexit. Acum, portughezii sunt europenii cei mai numeroşi, înscrişi pentru a putea vota în Franţa – peste 100.000, urmează în clasament italienii (55.000) şi belgienii (47.000).

La Paris, salubritatea străzilor, utilizarea autoturismului ori locuinţele sociale – sunt subiectele de campanie.

Candidata Republicanilor, Rachida Dati susţine că îşi doreşte un Paris sigur şi curat iar priorităţile candidatei Agnès Buzyn de La République en Marche sunt « securitatea şi curăţenia ».

Actuala primăriţă, socialista Anne Hidalgo, dacă va fi realeasă, promite să creeze o poliţie municipală şi susţine că va dubla bugetul de salubrizare.

Toate trei îşi afişează dorinţa de a face din Paris un oraş mai verde – la fel cum afirmă, de altfel, şi ecologistul David Belliard (de la Europe Ecologie-Les Verts) şi independentul Cédric Villani.

Rachida Dati, Agnès Buzyn şi Cédric Villani consideră că este nevoie de o poliţie municipală, echipată şi dotată cu arme.

În plus, Rachida Dati promite să tripleze numărul camerelor video stradale.

Anne Hidalgo îşi doreşte şi ea o poliţie municipală dar nu vrea ca poliţiştii să fie înarmaţi. Prea mulţi şobolani, străzi murdare, coşuri de gunoi pline până la refuz – constrânsă să recunoască un oarecare eşec în materie de salubritate, primăriţa socialistă promite să dubleze bugetul în cauză.

Rachida Dati şi Agnès Buzyn propun transferul unei părţi din responsabilităţile centrale către primArii de arondismente şi iau în calcul privatizarea completă a sectorului de colectare a gunoiului. În jumătate din Paris, sectorul este deservit în prezent, de serviciul municipal.

La acest capitol, stânga vrea să crească bugetul public iar dreapta vrea să privatizeze.

Ecologistul David Belliard, propune «eliberarea Parisului de maşini» prin multiplicarea pistelor de biciclete şi eliminarea a jumătate din locurile de parcare de suprafaţă, în cinci ani.

Cam pe aceeaşi lungime se află şi Anne Hidalgo care, în timpul actualului mandat a reuşit să îşi atragă de partea sa bicicliştii, reuşind în 6 ani să realizeze peste 300 de km de culoare de biciclete.  În campanie, ea anunţă că poate şi mai mult: să deschidă noi culoare prin închiderea a 60.000 de locuri de parcare.

Parisul numără în prezent 133.000 de locuri de parcare supraterane şi 500.000 subterane. În total, Parisul numără în prezent 1.000 de km de culoare destinate bibicliştilor însă, aceeaşi Anne Hidalgo promitea în campania electorală din 2014 că până la finele mandatului ei vor exista 1.400 de km.

Niciuna din cele două actuale candidate – nici Agnès Buzyn şi nici Rachida Dati nu au prezentat nicio măsură anti-autoturisme.

La dreapta, un alt candidat, celebrul Marcel Campion – afaceristul aflat de 6 ani în război cu Anne Hidalgo, susţine şoferii şi pledează pentru deschiderea de parcări subterane şi a unei şosele periferice subterane.  

Si premierul Edouard Philippe este în campanie electorală. El candidează la primăria din Havre.

În ţară, un candidat special îl are primăria din Havre acolo unde se vrea să revină primar actualul premier, Edouard Philippe. El a fost edil şef aici între 2010 şi 2017.

Campania sa electorală nu este deloc uşoară – date fiind preocupările naţionale. El nu a demisionat de la şefia guvernului pentru a se ocupa exclusiv de campanie, aşa cum a făcut fostul ministru al Sănătăţii, Agnes Buzyn – pentru a candida la primăria Capitalei.

Al doilea tur de municipale va avea loc pe 22 martie.