Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Intâlnire la vârf franco-italiană, pe fond de coronavirus

macron_napoli.jpeg

Emmanuel Macron la capela Sansevero din Napoli, însotit de presedintele Consiliului italian, Giuseppe Conte, 27 februarie 2020
Emmanuel Macron la capela Sansevero din Napoli, însotit de presedintele Consiliului italian, Giuseppe Conte, 27 februarie 2020
Sursa imaginii: 
Ludovic Marin/AFP

In ciuda epidemiei de coronavirus care se extinde şi face victime în nordul Italiei dar şi în Franţa, autorităţile italiene au decis să menţină summit-ul franco-italian prevăzut de multă vreme. Joi după-amiază, preşedintele Emmanuel Macron a sosit aşadar la Napoli, gazda reuniunii la vârf, în fruntea unei importante delegaţii de 11 miniştri, pentru acest prim summit organizat în ultimii trei ani. Ce a figurat pe agenda discuţiilor, e uşor de ghicit.

Coronavirusul botezat Covid-19 a fost cap de listă pe agenda discuţiilor franco-italiene de la Napoli. Iniţial, reuniunea la vârf dintre preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi preşedintele Consiliului italian Giuseppe Conte, trebuia să se concentreze pe situaţia migranţilor, pe soarta Libiei şi pe relansarea cooperării bilaterale. Epidemia de pneumonie virală plecată din China şi răspândită în peste 40 de ţări din lume de pe toate continentele, s-a impus însă repede cap de afiş. Explicaţia este simplă.

Atât Franţa cât şi Italia au fost afectate de fenomen. Nordul Italiei şi în particular Lombardia, plămânul economic al ţării, este cel mai afectat. Autorităţile de la Roma au luat măsuri drastice punând în carantină mai bine de 10 comune. Ministrul italian de externe a regretat însăcă Italia este prezentată uneori drept o zonă de risc. Doar câteva regiuni sunt afectate deci nu e cazul ca turiştii să nu mai vină, a estimat şeful diplomaţiei de la Roma.

Inainte să decoleze spre Napoli, preşedintele Macron s-a vrut mai precaut în timp ce vizita, pe neaşteptate, spitalul parizian Pitié Salpétrière, acolo unde a decedat miercuri primul francez victimă a coronavirusului. „Suntem în faţa unei crize, în faţa unei epidemii care vine. Va trebui s-o combatem cum putem mai bine” a declarat în cursul dimineţii de joi liderul de la Paris.

Sosit la Napoli pentru summitul franco-italian, Emmanuel Macron şi-a început vizita în centrul istoric al oraşului sudic, în particular mergând în două lăcaşuri culturale – un teatru şi o capelă. Jurnaliştii care-l însoţesc au remarcat faptul că nu există semne de îngrijorare palpabile pe străzile oraşului, foarte puţine persoane sau turişti purtau măşti pe faţă. E adevărat că pentru moment epidemia nu a ajuns la Napoli. In marginea summitului, preşedintele Franţei a insistat pe „cooperarea europeană foarte strânsă” în combaterea epidemiei de Covid-19. Liderul francez a subliniat în acest sens că miniştri sănătăţii din UE tocmai se reuniseră miercuri la Roma pentru a analiza situaţia epidemiologică din Europa.

Trebuie reamintit că acest summit a fost primul organizat din 2017 încoace, o paranteză datorată tensiunilor care au avut loc între Paris şi Roma, în parte din cauza fostului ministru de internet italian Matteo Salvini, patronul Ligii, mişcare extremistă de dreapta, care-l luase la ochi pe Emmanuel Macron şi făcuse din acesta o ţintă privilegiată din cauza presupusei „aroganţe” şi „ipocrizii” a liderului francez. Drept răspuns, Macron îl desemnase pe Salvini drept „principalul său opozant” în Europa şi denunţase „lepra naţionalistă” în timp ce Parisul îşi rechemase ambasadorul în post la Roma, o premieră de la al doilea război mondial încoace. Relaţiile au revenit trepat la normal după reîntoarcerea lui Salvini în opoziţie şi formarea noului guvern italian, în septembrie anul trecut, cu Giuseppe Conte în fruntea sa. Azi, palatul Elysée estimează că „se poate conlucra bine cu acest guvern, suntem pe aceeaşi linie în privinţa primirii migranţilor din Mediterană", temă pe care cele două capitale se opuseseră frontal în ultimii 2-3 ani.

 
Intâlnirea la vârf franco-italiană, pe fond de coronavirus