
Special Paris
Migraţie: Bulgaria şi Grecia suplimentează controalele la frontiera cu Turcia
O reuniune NATO A fost convocată la cererea Turciei, după decesul a 33 de soldaţi turci.
Ankara a invocat articolul 4 al tratatului NATO, care permite oricărui aliat, să ceară consultaţii de fiecare dată când integritatea teritorială ori independenţa politică îi este ameninţată.
Realaţiile sunt tensionate în cadrul NATO între Turcia şi Uniunea Europeană, care, a condamnat deseori operaţiunile militare lansate, fără consultări, de Turcia, în nordul Siriei.
Uniunea Europeană şi-a exprimat vineri teama faţă de posibilitatea unei “confruntări internaţionale majore în Siria”.
Aliaţii NATO condamnă loviturile aeriene conduse de regimul sirian şi de Rusia în provincia Idleb, a precizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Preşedintele rus, Vladimir Putin şi omologul turc Recep Tayyip Erdogan au avut o discuţie telefonică vineri, la iniţiativa Ankarei.
Seful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov a prezentat condoleanţe Turciei şi susţine că ţara sa va «face totul pentru a asigura securitatea soldaţilor turci aflaţi în Siria».
În schimb, liderul turc Recep Tayyip Erdogan cere Rusiei să «facă cele necesare pentru ca regimul sirian să pună punct crimelor împotriva umanităţii ».
Turcia a cerut NATO să îi ofere un ajutor concret. Alianţa nu i-a oferit însă niciun angajament precis.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a cerut Rusiei şi regimului sirian să înceteze atacurile aeriene, să respecte dreptul interneaţional şi să se implice în eforturile ONU de a fi găsită o soluţie paşnică pentru conflictul din Siria.
Fără un ajutor concret, Ankara a decis astfel să deschidă frontierele terestre şi maritime, migranţilor care doresc să se îndrepte spre Europa. O manieră evidentă de a pune presiune pe occidentali pentru a o susţine în faţa regimului sirian şi a Rusiei, la Idleb.
Primele state care şi-au înăsprit controlul şi au desfăşurat importante patrule pe frontieră au fost Grecia şi Bulgaria.
O agenţie de presă turcă relatează că 300 de migranţi sirieni, irakieni şi iranieni au ajuns în Turcia, pe graniţa cu Grecia dar nu au fost lăsaţi să traverseze frontiera. Imagini France24 arată migranţi ce se îndreaptă spre frontiera cu Grecia. Unii afirmă că doresc să ajungă în Germania.
Comisia Europeană a cerut Turciei să îşi respecte angajamentele din cadrul pactului migrator încheiat în 2016. Înţelegerea prevede ca Grecia să retrimită în Turcia refugiaţii ajunşi ilegal pe insulele sale din Marea Egee. UE s-a obligat la rândul ei să ofere ajutor financiar pentru aprovizionarea refugiaţilor şi să preia în statele membre o parte din refugiaţii sirieni aflaţi în Turcia.
Uniunea Europeană se îngrijorează de riscul unei confruntări militare internaţionale majore şi anunţă că ia în calcul toate măsurile necesare pentru a-şi proteja interesele în materie de securitate, anunţă şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.
La Idleb, Turcia a desfăşurat la începutul lunii, mii de soldaţi. Pierderile suferite de Ankara joi intervin după săptămâni de tensiuni, la Idleb, între Ankara şi regimul sirian, susţinut de Rusia.
Cu susţinerea aviaţiei ruse, Damasc a declanşat în decembrie o ofensiva pentru a câştiga ultimul bastion rebel şi jihadist de la Idleb, provincie frontalieră cu Turcia.
În ultimele zile, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a somat de mai multe ori regimul sirian să îşi retragă forţele până la finele lui februarie, din unele zone din regiunea Idleb.
Ofensiva regimului sirian a provocat o catastrofă umanitară, aproape un milion de oameni ce au fugit din calea războiului se află pe o bandă de pământ de la frontiera cu Turcia.
UNICEF a cerut încetarea focului şi culoare umanitare dat fiind că 80% dintre aceşti refugiaţi sunt copii şi femei.