Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus Franța: Muzeul Luvru, cu ușile închise, semi-maratonul Parisului, anulat, și Salonul agriculturii, închis mai devreme

louvre.jpg

Luvru, cel mai vizitat muzeu din lume, a fost închis de întâi martie din cauza epidemiei de coronavirus
Luvru, cel mai vizitat muzeu din lume, a fost închis de întâi martie din cauza epidemiei de coronavirus
Sursa imaginii: 
GONZALO FUENTES / REUTERS

In fața epidemiei de coronavirus care se propagă tot mai mult și mai repede – în Franța au fost infectate până în week-end 130 de persoane – autoritățile de la Paris au decis să ia măsuri drastice. Sunt interzise adunările de mai mult de 5.000 de persoane în spații închise iar manifestările în spații deschise dar cu risc de propagare a coronavirusului, sunt de asemenea interzise.

Tinând cont de măsurile anunțate de guvern, a fost anulat semi-maratonul Parisului, prevăzut duminică întâi martie, Salonul agriculturii din capitala Franței și-a închis porțile cu o zi mai devreme, carnavalul de la Annecy de week-endul viitor a fost anulat, la fel și uriașul salon al imobiliarului de la Cannes. In fine, angajații muzeului Luvru, îngrijorați de posibila extindere a epidemiei, au discutat cu direcția instituției culturale toată dimineața de duminică, lăsând astfel vizitatorii afară. Luvrul este cel mai vizitat muzeu din lume iar anul trecut i-au trecut pragul aproape 10 milioane de turiști.

Màsurile exceptionale din Franta au fost decise în cadrul unui Consiliu de ministri prezidat de Emmanuel Macron pe 29 februarie 2020 (Foto: Reuters/Jean-Claude Coutausse)

In departamentul Oise din nordul Parisului, principalul focar al epidemiei franceze cu coronavirus, s-au interzis toate adunările publice, inclusiv slujbele în biserici iar școlile rămân închise luni. In schimb, meciurile de fotbal din week-end au fost menținute dar s-a interzis jucătorilor să-și dea mâna înainte și după meci. De asemenea, pentru moment sunt menținute alegerile locale din Franța, programate în 15 și 22 martie.

Pe aleeile Salonului agriculturii din Paris, 22 februarie 2020 (Foto: AFP/Ludovic Marin)

In Hexagon, autoritățile au anunțat sâmbătă că epidemia cu Covid-19 a trecut de la stadiul 1 la stadiul 2 pe o scară de 3. Guvernul încearcă să amâne cât mai mult trecerea la stadiul ultim pentru a evita aglomerațiile în spitale unde pentru moment se înghesuie bolnavii de gripă sezonieră. Epidemia acesteia este însă pe terminate, lucru care va permite personalului medical să se repună pe picioare și să se concentreze apoi pe noul flagel.

In total, pânà duminicà, Franța înregistrase 130 de persoane contaminate cu noul coronavirus, două decese din cauza acestuia, 9 persoane în stare gravă și internate în spitale și, în fine, 12 pacienți vindecați.

 
Coronavirus Franța: Muzeul Luvru, cu ușile închise, semi-maratonul Parisului, anulat, și Salonul agriculturii, închis mai devreme