Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


In Siria, Turcia își continuă ofensiva contra regimului de la Damasc

siria.jpg

Sat în zona orasului Idleb, dupà un raid al aviatiei ruse, 1 martie 2020
Sat în zona orasului Idleb, dupà un raid al aviatiei ruse, 1 martie 2020
Image source: 
Ibrahim Yasouf, AFP

Turcia și-a continuat duminică operațiunea botezată «Scutul primăverii» în semn de represalii după atacul sirian contra forțelor turcești staționate în zona orașului Idleb soldat joi cu peste 30 de morți în rândul militarilor turci. Regimul de la Damasc recunoaște că a pierdut două avioane, doborâte în cursul contra-ofensivei turcilor.

«Scopul ofensivei este de a pune capăt masacrelor comise de regimul de la Damasc și de a evita un val de migranți. Nu avem nici intenția, nici chef să intrăm în confruntare cu Rusia» a precizat ministrul turc al Apărării.

Vineri și sâmbătă, bombardamentele efectuate de armata turcă au ucis circa 90 de militari sirieni sau aliați ai regimului de la Damasc. Duminică, două avioane siriene au fost doborâte de turci.

Ofensiva turcă a provocat fricțiuni între Ankara și Moscova. Chiar dacă Turcia susține anumite grupuri rebele siriene în timp ce Rusia sprijină regimul de la Damasc, cele două țări își aprofundaseră cooperarea în dosarul sirian în ultimii ani. Sâmbătă, președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan îl somase pe omologul său rus Vladimir Putin «să se dea la o parte din calea Turciei în Siria».

Trebuie spus că regimul sirian, cu sprijinul aviației ruse, a lansat în decembrie o ofensivă ucigătoare pentru a cuceri regiunea Idleb, ultimul bastion rebel și jihadist din Siria. Astfel, joi, în urma unor bombardamente siriene, 33 de militari turci au murit la Idleb. E vorba de cele mai mari pierderi înregistrate de Ankara în cursul unui singur atac de când Turcia a început să intervină în Siria acum 4 ani.

Tensiunile de la Idleb suscită îngrijorarea comunității internaționale și provoacă o uriașă catastrofă umanitară.

In Siria, Turcia își continuă ofensiva contra regimului de la Damasc