Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israelienii, chemați la urne pentru a 3-a oară într-un an

israel.jpg

Care dintre Beniamin Netaniahu sau Benny Gantz va fi viitorul premier israelian?
Care dintre Beniamin Netaniahu sau Benny Gantz va fi viitorul premier israelian?
Image source: 
REUTERS/Nir Elias, Amir Cohen

Circa 6,4 milioane de israelieni sunt chemați la urne luni, 2 martie, pentru a-i desemna pe cei 120 de membri ai viitorului Parlament, Knesset. Mandatul deputaților durează teoretic 4 ani dar în Isrel, anticipatele cu foarte frecvente. Astfel, acest scrutin este al treile aîn mai puțin de un an. De această dată, alegătorii vor decide și soarta actualului premier Beniamin Netaniahu, candidat la propria succesiune dar și inculpat de justiție pentru corupție. Detaliile scrutinului israelian și mizele acestuia.

Sistemul de scrutin din Israel – proporțional integral – mărește șansele tuturor partidelor, inclusiv celor mai mici, să intre în Parlament. Numărul de mandate obținute de fiecare listă depinde de procentul obținut, un minim de doar 3,25% fiind totuși impus. Cu acest prag minim atins, un partid trimite 4 aleși în Knesset. Cu 6,5 procente, 8 deputați intră în Parlament, șamd. In total, sunt în cursă la aceste alegeri 29 de liste sau partide. Rata participării a fost la cele două scrutinuri de anul trecut de circa 70%.

Multitudinea de partide aflate în competiție face practic imposibil obținerea majorității de 61 de mandate de doar unul dintre ele. Cu alte cuvinte, odată despuiate și numărate voturile, încep negocierile pentru a forma viitorul guvern de coaliție.

Președintele Israelului, Reuven Rivlin, consultă mai întâi partidele pentru a vedea ce nume propun acestea pentru a încerca formarea guvernului. Este apoi desemnat cel cu șansele cele mai mari pentru a forma o coaliție. Această personalitate nu este neapărat liderul partidului care este cel mai mult reprezentat în Parlament. Astfel, în 2009, partidul centrist Kadima obținuse cele mai multe mandate dar nu reușise să facă o coaliție viabilă. Sarcina i-a revenit atunci lui Beniamin Netaniahu al cărui partid conservator, Likud, obținuse mai puține mandate decât Kadima dar reușise să lege alianțe. După ultimele alegeri din septembrie, președintele statului îi însărcinase rând pe rând pe Beniamin Netaniahu și pe centristul Benny Gantz să formeze un guvern dar ambii eșuaseră.

«Bibi» Netaniahu vs Benny Gantz

Beniamin Netaniahu, pretendent și acum la un viitor post de premier, este déjà cel mai peren prim ministru din istoria Israelului. De această dată însă, «Regele Bibi» cum a fost poreclit de comentatori, trebuie nu doar să câștige alegerile și postul de premier dar și să iasă învingător în «meciul» cu justiția care-l acuză de corupție, fraudă și abuz de încredere într-o serie de afaceri politico-financiare.

In vârstă de 70 de ani, strateg abil, orator înăscut și combatant feroce, Netaniahu, format în SUA atât profesional cât și politic, fost diplomat la Washington și ONU, a devenit în 1996, la doar 47 de ani, cel mai tânăr premier al statului Israel. Conduce guvernul doar trei ani după care se retrage. Revine însă în politică, pasiunea sa, și preia conducerea Likudului înainte de a redeveni premier în 2009. De atunci și până acum, israelienii nu l-au cunoscut decât pe el ca premier. Dispus și mai ales, capabil să închege coalițiile cele mai improbabile cu cele mai mici partide dar și cu ultra-ortodocșii, Netaniahu se prezintă ca marele apărător al statului evreu în fața Iranului, desemnat inamicul numărul unu al țării sale.

Tată a trei copii, în colimatorul justiției, deci pus oarecum cu spatele la zid, Bibi «și-a înăsprit discursul, a devenit mai de dreapta și mai populist de când a fost acuzat de corupție. Se luptă ca să supraviețuiască, pentru a evita tribunalele, e un război personal», spune Gideon Rahat, politolog din Ierusalim citat de agenția France Presse.

In fața sa, Bibi îl va avea de această dată din nou ca principal rival pe centristul Benny Gantz. Prezentat drept «omul curat» al alegerilor, Gantz, în vârstă de 60 de ani, va încerca pentru a treia oară în ultimul an să obțină destule voci ca să poată forma o coaliție guvernamentală. Tată a 4 copii, cu o atitudine decontractată și abordabilă, fără nicio experiență politică acum un an, Benny Gantz a format atunci un nou partid centrist botezat Kahol Lavan adică «Albastru Alb», cele două culori ale steagului israelian.

Mai liberal pe plan societal – vrea un guvern laic care să fie favorabil mariajului civil – Gantz, fost combatant de renume al armatei israeliene, general la 40 de ani și șef al statului-major un deceniu mai târziu, are pe plan securitar și militar, viziuni apropiate de cele ale lui Beniamin Netaniahu. Vrea să păstreze controlul militar israelian asupra Cisiordaniei ocupate, vrea să anexeze valea Iordanului și să pună capăt atacurile palestiniene dinspre fâșia Gaza. Aliat în partid cu alți doi foști șefi de stat-major, Benny Gantz cultivă deci și el imaginea unui dur, în parte ca să atragă alegătorii de dreapta, motiv pentru care Bibi l-a și acuzat că-il imită. Rămâne de văzut dacă la acest nou scrutin, electoratul va prefera «copia» Gantz sau originalul «Netaniahu». 

 
Israelienii, chemați la urne pentru a 3-a oară într-un an