Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri locale Franţa: peste 900.000 de candidaţi sunt în cursă

municipales.jpg

Alegerile locale din Franta sunt prevàzute pe 15 si 22 martie
Alegerile locale din Franta sunt prevàzute pe 15 si 22 martie
Sursa imaginii: 
SEBASTIEN BOZON / AFP

A început, luni, campania electorală oficială pentru alegerile locale din Franţa. Scrutinul, programat în 15 şi 22 martie, nu este pentru moment amânat din cauza epidemiei cu coronavirus care afectează tot mai multe persoane şi localităţi din Hexagon. Câţi candidaţi pentru câte locuri sunt în cursă? Există comune fără candidaţi?

Potrivit cifrelor comunicate de ministerul francez de interne, 902.465 de candidaţi s-au declarat pentru a cuceri unul din cele 500.000 de posturi de consilieri municipali. Anul acesta există 3% mai puţini candidaţi decât la precedentul scrutin din 2014. In acelaşi răstimp însă, Franţa a pierdut 5% din primăriile sale din cauza diverselor regrupări sau formări de noi comune.

Matematic vorbind, concurenţa nu este deci atât de mare anul acesta, nici măcar doi candidaţi pentru un loc. Problema este că posturile şi candidaţii nu sunt echitabil răspândiţi. In Franţa există astfel 106 comune – din care 102 cu mai puţin de o mie de locuitori – care nu au niciun candidat la alegerile locale. Dacă nici între cele două tururi nu se prezintă vreun pretendent, scrutinul este anulat iar prefectul numeşte o delegaţie specială însărcinată să gestioneze lucrurile timp de trei luni. In acest răgaz, se pregăteşte „scrutinul ultimei şanse”. Dacă nici atunci nu se prezintă cineva, prefectul propune dizolvarea comunei şi rataşarea ei la un oraş învecinat.

Această ipoteză rămâne totuşi o excepţie. Pe 15 martie, aproape 48 de milioane de persoane sunt chemate la urne, cu peste o jumătate de milion mai mulţi alegători decât la europenele de anul trecut.