Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israel: Partidul lui Netanyahu conduce în legislativele israeliene

premierul_israelian_benjamin_netanyahu_in_ierusalim_8_ianuarie_2020.jpg

Premierul israelian Benjamin Netanyahu în Ierusalim, 8 ianuarie 2020.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu în Ierusalim, 8 ianuarie 2020.
Image source: 
Jean-François Badias/ Reuters

Likoud, partidul premierului israelian Benjamin Netanyahu a obţinut luni mai multe fotolii decât la ultimele alegeri legislative iar coaliţia de dreapta se află aproape de o majoritate, potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne, după cel de-al treilea scrutin în mai puţin de un an.

Likoud, partidul premierului israelian Benjamin Netanyahu a obţinut luni mai multe fotolii decât la ultimele alegeri legislative iar coaliţia de dreapta se află aproape de o majoritate, potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne, după cel de-al treilea scrutin în mai puţin de un an.

Sondajele creditează Likoud (dreapta) a lui Benjamin Netanyahu cu 36 ori 37 de fotolii din cele 120 ale Parlamentului contra 32 ori 33 ale formaţiunii centriste Kahol Lavan (Albastru-Alb) a lui Benny Gantz.

Aceleaşi sondaje indică 60 de fotolii pentru blocul de dreapta şi nu le-ar lipsi astfel decât un singur parlamentar pentru a atinge pragul de 61 de deputaţi pentru a avea astfel majoritatea şi pentru a putea forma un guvern.

Stânga este creditată cu până la 54 de locuri.

Formaţiunea de dreapta naţionalistă laică, Israel Beiteinou a lui Avigdor Lieberman, cea care ar putea înclina balanţa, este creditată cu 6 până la 8 locuri.

Lista unită a partidelor arabe sunt creditate cu până la 15 locuri dar rezultatele parţiale oficiale sunt aşteptate în cursul nopţii.

Benjamin Netanyahu, premierul cel mai longeviv în fruntea Israelului a reacţionat postând un simplu «merci» şi o inimă pe Twitter.

 

"Este o mare victorie pentru Israel", a mai reacţionat premierul Benjamin Netanyahu.

SIngurul lucru care s-a schimbat faţă de celelelate două scrutine – din aprilie şi septembrie 2019 este faptul că Benjamin Netanyahu a fost inculpat pentru corupţie. Procesul său va începe pe 17 martie.

Astfel că premierul şi-a jucat viitorul politic în acest scrutin, al treilea în mai puţin de un an. A ajuns la egalitate în primele două tururi cu rivalul său Benny Gantz dar niciunul nu a reuşit să formeze o majoritate pentru a putea realiza guvernul. Iar astfel ţara a intrat în cea mai gravă criză politică din istoria sa.

Alegerile au fost un referendum – pentru ori contra lui Bibi. Precedentul record de longevitate la cârma Israelului a fost deţinut de David Ben Gourion, fondatorul statului evreu.

Netanyahu a fost premier între 1996 şi 1999 şi a revenit din 2009.

În zilele ce vin, Netanyahu  îşi pregăteşte nu doar viitoarea majoritate ci şi procesul ce începe pe 17 martie. El este primul premier în funcţie, din istoria Israelului, ce a fost inculpat.

Unul dintre predecesorii săi, Ehoud Olmert a fost încarcerat tot pentru fapte de corupţie şi deci, este posibil, ca şi Netanyahu să se regăsească după gratii dacă va fi declarat vinovat. Până atunci,  Benjamin Netanyahou, în vârstă de 70 de ani rămâne foarte activ.

Palestinienii au reacţionat: «colonizarea, anexarea, Apartheid-ul au câştigat», a declarat Saëb Erakat, secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei. «Campania lui Netanyahu s-a axat pe continuarea ocupaţiei şi a conflictului iar acest lucru va contribui la menţinerea violenţei, a extremismului şi a haosului», atenţionează organizaţia palestiniană.

Mai bine de 600.000 de persoane locuiesc în coloniile din Cisiordania şi din Ierusalimul de Est.

Ccomunitatea internaţională vede în această ocupaţie un obstacol major pentru pace.