Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Migraţie Turcia: Miniştrii de Interne ai UE se întâlnesc de urgenţă

29_februarie_2020_la_frontiera_turco-greaca.jpeg

 29 februarie 2020, la frontiera turco-greaca.
29 februarie 2020, la frontiera turco-greaca.
Image source: 
© Bulent Kilic, AFP

O reuniune de urgenţă a Consiliului de Miniştri de Interne din UE consacrată situaţiei de la frontiera turco-greacă va avea loc miercuri, conform propunerii făcute de Franţa - indică ministrul francez de Interne, Christophe Castaner. Acesta susţine că «va veghea ca decizii concrete, cu responsabilitate şi umanitate» să fie luate.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a cerut Europei să se implice în primirea migranţilor şi a refugiaţilor din Siria, după ce a decis să deschidă porţile spre vechiul continent în încercarea de a obţine un ajutor occidental în Siria.

Mii de migranţi şi de refugiaţi s-au comasat de-a lungul frontierei terestre turco-greceşti, o masă de oameni ce se întinde pe 200 de km, în încercarea de a putea trece în Grecia şi de aici în Europa.

În week-end, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a estimat că pe această frontieră s-ar afla 13.000 de oameni.

Liderii Uniunii Europene se vor deplasa marţi în această regiune, pe partea greacă, împreună cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Europa se teme că se va ajunge la criza migratoare din 2015.

Cancelara germană Angela Merkel consideră innacceptabilă «presiunea pusă de Turcia pe Uniunea Europeană» şi deschizându-şi frontiera cu Grecia.

Turcia ameninţă cu venirea a «milioane» de migranţi în Europa odată ce şi-a deschis frontierele.

O reuniune extraordinară a miniştrilor de interne ai UE va avea loc miercuri la Bruxelles pentru a se găsi soluţia prin care Grecia şi Bulgaria pot fi ajutate. Preşedintele Emmanuel Macron şi-a anunţat «solidaritatea» cu statele frontaliere Turciei.

Turcia găzduieşte peste 4 milioane de refugiaţi şi migranţi, în mare parte sirieni.

Ankara şi-a justificat deschiderea frontierei prin incapacitatea sa de a face faţă unui nou val migrator, în timp aproape 1 million de persoane ce au fugit din calea ofensivei regimului sirian la Idleb, sunt comasate la frontiera turcă.

Criza de la Idleb se va afla în centrul discuţiilor de joi, de la Moscova, dintre Recep Tayyip Erdogan şi Vladimir Putin.

Turcia susţine unele grupuri rebele din Siria iar Rusia susţine regimul lui Bachar al-Assad.