Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israel: Planul Trump apropie partidele arabe care câştigă un număr record de voturi în legislative

afise_de_campanie_pentru_legislativele_din_2_martie_2020_in_israel.jpeg

Afise de campanie pentru legislativele din 2 martie 2020 în Israel.
Afise de campanie pentru legislativele din 2 martie 2020 în Israel.
Image source: 
© Jack Guez, AFP

Lista Unită a partidelor arabe a luat prin surprindere încă din sep^tembrie, după ce s-a impus ca a treia forţă politică din Israel cu 13 deputaţi aleşi din cei 120 ai Knessetului. A fost cel mai bun rezultat.  6 luni mai târziu, ele speră să obţină 16 locuri.

Benjamin Netanyahu se apropie de o victorie clară în legislative şi se pregăteşte să îşi formeze guvernul. Ïn paralel se pregăteşte şi pentru procesul din 17 martie – fiind inculpat pentru fapte de corupţie, fraudă şi abuz de încredere în trei dosare distincte.

De altfel, scorul obţinut acum arată că populaţia nu a fost influenţată de inculparea premierului lor – aflat în funcţie de 14 ani.

Benjamin Netanyahu a adunat, de altfel, două recorduri – este cel mai longeviv premier din istoria Israelului şi primul care a fost inculpat în timpul mandatului.

Premierul Netanyahu a obţinut luni cea mai importantă victorie din viaţa sa, după cum a declarat în faţa unei mulţimi entuziasmate, în Tel Aviv, în primele ore după ce s-au anunţat primele rezultate ale alegerilor. «Unii ne îngropau, spuneau că sfârşitul erei Netanyahu a venit», declara el cu o voce bucuroasă, după aproape un an de campanie electorală continuă.

După numărarea a 90% din voturi, partidul Likud, de dreapta, obţine 29 % din voturi iar formaţiunea centristă Albastru – Alb a pricipalului rival, Benny Gantz obţine 26%.

Ceea ce ar însemna că Likud câştigă 36 de locuri iar formaţiunea lui Benny Gantz 32. Cu dreapta radicală şi cu partidele religioase, Likud ar putea conta pe 59 de locuri, cu două mai puţine pentru a putea forma o majoritate parlamentară.

Likud se află în căutare de aliaţi, după cum spune purtătorul de cuvânt al Likud.

Aşadar totul se joacă la diferenţă de un loc – imposibilitatea creării unei majorităţi fiind motivul pentru care s-a ajuns la acest al treilea tur de scrutin.

Fostul său ministru al apărării, Avigdor Lieberman, care ar obţine 7 locuri, declară că doreşte să îşi conducă alegătorii spre un al patrulea tur de scrutin.

Luni noapte, în discursul său, Benjamin Netanyahu nu a menţionat nimic despre procesul său, care se va deschide pe 17 martie. El a reuşit să facă din acest scrutin un referendum naţional privind sistemul judiciar. A fost unul pro ori contra lui Bibi, aşa cum este Netanyahu supranumit de prietenii săi.

Premierul a fost inculpat în toamnă pentru fapte de corupţie, fraudă şi abuz de încredere în trei dosare distincte. Legea israeliană prevede că orice ministru ce este urmărit penal trebuie să demisioneze din funcţie dar, măsura nu se aplică şi în cazul prim-ministrului.  El poate să rămână în funcţie dar nu beneficiază de imunitate în faţa justiţiei.

De altfel, Benjamin Netanyahu a cerut Parlamentului, la începutul lui ianuarie, să îi acorde imunitate mizând pe o victorie în legislative pentru a se proteja astfel de justiţie. Cäteva săptămâni mai târziu, tot el a retras cererea de a i se acorda imunitate.

Procesul său se va întinde pe mai mulţi ani, timp în care legea îi permite să rămână în funcţie.

Acum, el se află la mâna aliaţilor de dreapta, care, îi aduc aminte de promisiunea sa, de a anexa coloniile din Cisiordania, prin aplicarea planului Trump, compromiţând astfel posibilitatea unui stat palestinian.

Este dificil de evaluat planul Trump pentru Orientul Apropiat, care prevede anexarea de către Israel a unor platouri din Cisiordania,  asupra victoriei lui Benjamin Netanyahu.

De altfel anunţurile privind construcţiile de noi locuinţe în coloniile israeliene din teritoriile palestiniene s-au tot multiplicat. Planul a determinat o apropiere a partidelor arabe, ostile premierului Netanyahu şi care sunt pe cale să înregistreze scorul lor cel mai bun.

La legislativele din septembrie, Lista Unită a partidelor arabe a luat prin surprindere după ce s-a impus ca a treia forţă politică din Israel cu 13 deputaţi aleşi din cei 120 ai Knessetului. A fost cel mai bun rezultat.

6 luni mai târziu, ele speră să obţină 16 locuri.

Lista Unită adună islamişti, liberali, socialişti şi comunişti. Este o reuşită istorică, susţine Ayman Odeh, şeful acestei coaliţii în cadrul unei conferinţe de presă din oraşul natal Haifa, în nord şi a mulţumit alegătorilor ce au susţinut Lista Unită.

Dar performanţa lor nu a reuşit să diminueze scorul lui Netanyahu. Guvernul pe care îl va face Benjamin Netanyahu va fi cel mai periculos din istoria Israelului, atenţionează Ayman Odeh.

Arabii israelieni reprezintă aproape 20% din populaţia din Israel şi sunt urmaşii palestinienilor ce au rămas pe pământurile lor după crearea Israelului, în 1948.