Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus în Franţa: 4 morţi şi peste 200 de îmbolnăviri

Presedintele Emmanuel Macron si Olivier Véran, ministrul Sanatatii la Centrul Operational pentru Urgente Sanitare si Sociale, Paris, 3 martie 2020.

Epidemia de coronavirus a făcut 4 morţi în Franţa iar peste 200 de persoane sunt contaminate. Practic, s-a triplat numărul celor bolnavi. O sută de persoane sunt spitalizate iar restul sunt izolate pentru a nu putea intra în contact cu alţi oameni. 10 pacienţi sunt în reanimare ori la terapie intensivă, susţine ministrul Sănătăţii, Olivier Véran. Între timp, preşedintele Emmanuel Macron susţine că este pregătit să rechiziţioneze orice stoc de măşti de protecţie.

Agenda preşedintelui pe această săptămână a fost modificată, două deplasări au fost anulate pentru ca să se poată concentra de deplin asupra gestionării crizei declanşate de coronavirus, anunţă Palatul Elysée.

Iar într-un tweet, preşedintele Emmanuel Macron anunţă că statul rechiziţionează toate stocurile şi producţia de măşti medicale de protecţie pentru a le distribui personalului medical şi persoanelor bolnave.

10 milioane de măşti pentru profesionişti din sănătate au fost deja scoase din rezerva naţională şi repartizate în toate farmaciile din Franţa, a precizat în urmă cu câteva zile ministrul sănătăţii. Între 15 şi 20 de milioane vor mai fi distribuite în măsura în care va fi nevoie. Lor li se adaugă alte 5 milioane de măşti chirugicale deja distribuite în agenţiile regionale de sănătate şi unităţi spitaliceşti.

În ceea ce priveşte preţul lor şi a gelurilor dezinfectante, guvernul va declanşa anchete pentru a verifica ceea ce se întâmplă pe piaţă, după ce preţul lor s-a triplat în ultimele săptămâni.

Peste 120 de şcoli şi licee sunt închise în Franţa, în special în zona Morbihan, acolo unde se înregistrează un focar de coronavirus. Aproximativ 45.000 de elevi rămân acasă până când ministerul Educaţiei va decide redeschiderea şcolilor.

Apoi, toate evenimentele cu peste 5.000 de oameni au fost anulate. Iar la acest capitol intră şi numeroase concerte, Salonul Cărţii şi a celui de Turism. Peste 40 de săli de cinema sunt închise în Morbihan.