Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: Israel impune carantină persoanelor venite din Franţa, Germania, Spania, Elveţia şi Austria

un_panou_de_informare_afiseza_zborurile_anulate_la_aeroportul_international_ben_gurion_tel_aviv_27_februarie_2020.jpeg

Un panou de informare afiseza zborurile anulate la Aeroportul International Ben Gurion Tel Aviv, 27 februarie 2020.
Un panou de informare afiseza zborurile anulate la Aeroportul International Ben Gurion Tel Aviv, 27 februarie 2020.
Image source: 
© Jack Guez, AFP

Ministrul german al Sănătăţii vorbeşte de o «pandemie mondială»: «epidemia de coronavirus din China s-a transformat într-o pandemie mondială”, a declarat responsabilul german în faţa Camerei Deputaţilor din Berlin.

Italia ia în calcul închiderea tuturor şcolilor şi a universităţilor până la mijlocul lui martie.

Iar ministrul german al Sănătăţii vorbeşte de o «pandemie mondială»: «epidemia de coronavirus din China s-a transformat într-o pandemie mondială”, a declarat responsabilul german în faţa Camerei Deputaţilor din Berlin. Germania a interzis prin decret exportul de material medical de protecţie, în special al măştilor. Excepţii pot fi posibile, în anumite cazuri, spre exemplu în cazul unui ajutor umanitar. Germania numără 240 de cazuri de îmbolnăviri cu coronavírus.

În Iran, cifrele autorităţilor sanitare arată că aproape 100 de persoane au murit iar peste 2 300 s-au îmbolnăvit. 500 de persoane ce erau spitalizate au fost externate. Iar autorităţile au luat o decizie mai aparte pe fondul epidemiei de coronavirus: au eliberat 30% dintre deţinuţi, adică peste 54.000 de persoane, printre ei se află condamnaţi din motive politice ori de securitate.

Iar Arabia Saudită suspendă, temporar, Omra – pelerinajul musulman ce poate fi făcut de-a lungul unui an, pentru a împiedica propagarea coronavirusului. Este o decizie fără precedent care îi vizează atât pe saudiţi cât şi pe străinii care, de obicei, vin de la mii de km distanţă pentru a face acest pelerinaj la Mecca.

În Franţa, a fost publicat decretul prin care, până pe 31 mai, statul rechiziţionează toate stocurile de măşti şi producţia nouă pentru a fi distribuită personalului medical, cu predilecţie. Ministrul Sănătăţii, Olivier Véran, anunţase deja că 15 milioane de măşti chirugicale au fost scose din rezerva naţională şi au fost distribuite unităţilor spitaliceşti.

În Franţa 4 persoane au murit iar 257 sunt infectate cu coronavirus. Franţa este unul din principalele focare de virus din Europa, alături de Italia şi Germania.

Sute de săli de cinema rămân închise, la fel şi peste 100 de şcoli din zona Morbihan – acolo unde se înregistrează un focar de coronavírus iar aproape 45.000 de elevi rămân acasă până cel puţin la mijlocul lui martie. Apoi, manifestaţiile publice la care sunt aşteptaţi să vină cel puţin 5.000 de oameni au fost anulate.

Între timp, celebrul muzeu Louvre s-a redeschis. În week-end responsabilii muzeului au decis să nu permită accesul vizitatorilor, pentru a limita propagarea virusului. Louvre este cel mai vizitat muzeu din lume cu aproape 10 milioane de vizitatori anual, dintre care 75% sunt străini.

La capitolul sport, meciurile de fotbal din Liga 1 nu au fost încadrate la restricţii particulare şi nici campionatul Top 14 de rugby.

În schimb, responsabilii Operei din Paris au cerut celor care şi-au cumpărat deja bilete pentru concerte şi au o stare gripală, să nu se deplaseze la concerte.

Francezii au golit şi ei rafturile magazinelor. Dar, cel mai cumpărat produs a fost gelul dezinfectant – s-a cumpărat în două săptămâni dublul cantităţii achiziţionate, de obicei, într-un an de zile.Astfel că Ministerul Economiei a emis un decret prin care a stabilit un preţ pentru acest gel, după ce el s-a scumpit foarte mult în ultimele săptămâni. Unele fabrici de dezinfectante pentru mâni anunţă că au primit de 25 de ori mai multe comenzi decât aveau în mod normal.

Întreaga comunitate internaţională este chemată să reacţioneze pentru a limita propagarea virusului. Un apel lansat de şefa Fondului Monetar Internaţional.

Un apel a  fost lansat de şefa Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva. Ea cere statelor planetei să facă mai mult pentru a limita impactul coronavirusului.

FMI studiază impactul coronavirusului în fiecare ţară în parte pentru a putea calcula impactul epidemiei asupra economiei mondiale. Urmează să fie publicate primele cifre dar, peste câteva săptămâni.

Cele 189 de state membre ale FMI promit să ajute statele cele mai vulnerabile pentru a putea lupta împotriva propagării virusului.

FMI dispune de 10 miliarde de dolari ce ar putea fi împrumutaţi fără dobândă, ţărilor cele mai fragile, a explicat şefa FMI.

Banca Mondială a anunţat un plan de urgenţă în valoare de 12 miliarde de dolari pentru a ajuta statele ce doresc să ia măsuri eficace pentru a lupta împotriva epidemiei de coronavirus.