Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: Aproape 300 de milioane de elevi din lume nu pot merge la şcoală

un_panou_poate_fi_vazut_in_fata_liceului_jean_de_la_fontaine_la_crepy-en-valois_2_martie_2020._el_atentioneaza_ca_unitatile_scolare_sunt_inchise.jpg

Un panou poate fi vazut în fata liceului Jean de la Fontaine, la Crépy-en-Valois, 2 martie 2020. El atentioneaza ca unitatile scolare sunt închise.
Un panou poate fi vazut în fata liceului Jean de la Fontaine, la Crépy-en-Valois, 2 martie 2020. El atentioneaza ca unitatile scolare sunt închise.
Image source: 
© François Nascimbeni, AFP

Epidemia de coronavirus continuă să se extindă şi să provoace îngrijorări în lumea întreagă. 300 de milioane de elevi nu pot merge la şcoală pentru că unităţile şcolare au fost închise, unele pe perioadă nedeterminată. Stadioanele s-au golit, meciurile se joacă fără spectatori, locurile de rugăciune sunt şi ele goale ori au fost închise, cum este cazul în Israel iar impactul se resimte chiar şi în preţul usturoiului. Acesta a explodat de la începutul anului.

Până pe 15 martie, toate şcolile şi universităţile din Italia sunt închise, în India – şcolile din New Delhi sunt închise până la finele acestei luni, la fel şi în Iran unde, programul de lucru în administraţia publică a fost redus iar evenimentele culturale ori sportive anulate. În Franţa, şcolile din Morbihan sunt închise. Acolo se înregistrează un focar de coronavirus.

În total, cel puţin 13 ţări şi-au închis şcolile şi universităţile fiind afectaţi aproape 300 de milioane de elevi. Potrivit UNESCO, este o cifră «fără precedent».

Până în urmă cu 2 săptămâni, China, locul unde a apărut virusul în luna decembrie, era singura ţară ce a decis închiderea şcolilor.

În Coreea de Sud, al doilea focar de contaminare după China, vacanţa a fost prelungită în toate unităţile de învăţământ.

O serie de state au luat măsuri aparte pentru a face faţă acestei crize declanşate de coronavirus.

În Autralia, hârtia igienică a fost raţionalizată după ce clienţi panicaţi au golit rafturile magazinelor. Un tabloid local s-a amuzat de situaţie: a publicat joi un caiet special detaşabil cu 8 pagini albe destinate cititorilor care rămân fără hârtie la toaletă.

Iar brusc, mai multe ţări îşi pun toate speranţele în usturoi – pentru a alunga coronavirusul. Motiv pentru care preţul usturoiului a explodat de câteva săptămâni. China este cel mai mare producător de usturoi din lume, ea satisface 80% din consumul mondial.

Exporturile au scăzut odată cu apariţia, în China, a coronavirusului ceea ce a provocat o penurie de usturoi la nivel mondial.

Statele Unite importă 70% din usturoiul pe care îl foloseşte din China iar ministrul american al Agriculturii susţine că preţul a crescut în februarie cu aproape 30% faţă de ceea ce se întâmpla pe piaţă în urmă cu un an.

În Europa, Spania este este primul producător de usturoi iar comenzile externe curg încontinuu de când nu se mai importă din China.

Spania a exportat de la începutul anului cu 30% mai mult usturoi decât în perioada similară a anului trecut iar preţul a crescut cu până la 40%.

Usturoiul spaniol interesează pieţe noi precum Mexic, Columbia, Indonezia. Producătorii spanioli susţin că nu pot onora toate comenzile.