Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liliana Hristache, romă din România, candidată la locale în Franţa

20200303_192434.jpg

Mireille Alphonse, capul listei Ecologistilor din Montreuil pentru alegerile locale din 15 si 22 martie, si Liliana Hristache, romà de origine românà, numàrul 3 pe aceeasi listà.
Mireille Alphonse, capul listei Ecologistilor din Montreuil pentru alegerile locale din 15 si 22 martie, si Liliana Hristache, romà de origine românà, numàrul 3 pe aceeasi listà.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Peste câteva zile, în 15 şi 22 martie, au loc alegeri locale în Franţa. Modul de scrutin la aceste municipale este unul proporţional, pe liste. Sunt în cursă pentru cele circa o jumătate de milion de mandate de consilieri municipali, peste 900.000 de candidaţi. Franţa numără aproape 35.000 de comune. Una dintre ele este Montreuil, o periferie a Parisului ce numără 110.000 locuitori. Actualmente, oraşul este condus de un primar comunist după ce fusese, în mandatul precedent, în mânile ecologiştilor. 11 liste concurează anul acesta la scrutin iar Verzii (EELV) speră să recucerească primăria. Lista de 55 de nume este condusă Mireille Alphonse. Pe locul trei figurează Liliana Hristache, o romă de origine română, stabilită de mai bine de un deceniu la Montreuil.

In interviul pe care l-a acordat la RFI, Liliana Hristache începe prin a ne spune cum s-a decis să se implice în prima ei campaniei electorală. „Când partidul ecologiştilor mi-a propus să mă pună pe listă, mi-am zis că trebuie să merg pentru că acest partid ne-a ajutat foarte mult, a făcut lucruri imense pentru noi romii”.

Apoi, roma de origină română, stabilită la Montreuil de mai bine de 11 ani, revine asupra acţiunilor pe care le-a întreprins în favoarea romilor cu asociaţia Rom Réussite pe care a fondat-o în 2014.

Liliana Hristache evocă şi relaţia specială pe care a întreţinut-o cu Dominique Voynet, cea care a luat-o sub aripă, a protejat-o şi ajutat-o. Fostă ministră, ex-primăriţă la Montreuil, fostă deputată franceză şi ex-candidată la preşedinţia Franţei în 2007, Dominique Voynet a sprijinit acţiunile şi proiectele asociaţiei Rom Réussite. „Aşa am reuşit să nu mai avem de exemplu căsătorii de copii minori în comunitatea noastră” subliniază Liliana Hristache.

„Pe Mireille Alphonse, capul listei ecologiste (EELV) de la Montreuil, am cunoscut-o tot atunci. Mi-a propus să lucrăm împreună, să iau cuvântul în faţa Senatului francez pentru a evoca chestiunea romilor, m-a ajutat să şcolarizăm copii, şamd. Timp de 10 ani, am văzut-o pe această femeie pe teren” mai spune cea care azi e pe locul trei al listei ecologiste de la Montreuil.

In cele din urmă, Liliana Hristache ne afirmă că a acceptat să figureze pe listă spunându-le însă Verzilor că vrea să combată discriminările. Vreu să mă lupt pentru accesul copiilor în şcoli, accesul la locuinţe şi un loc de muncă”.

Toti cei 55 de membri ai listei din Montreuil a Ecologistilor pentru locale din 15 si 22 martie 2020 (Foto: Vasile Damian)

 
Liliana Hristache, romă din România, candidată la locale în Franţa