Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Isteria complotistă se accelerează în jurul coronavirusului

pentru_a_se_asigura_ca_sunt_aplicate_directivele_guvernamentale_forte_de_ordine_au_fost_mobilizate_in_gara_principala_din_milano_8_martie_2020.jpeg

Pentru a se asigura ca sunt aplicate directivele guvernamentale, forte de ordine au fost mobilizate în gara principala din Milano, 8 martie 2020.
Pentru a se asigura ca sunt aplicate directivele guvernamentale, forte de ordine au fost mobilizate în gara principala din Milano, 8 martie 2020.
Image source: 
REUTERS Alex Fraser

La fiecare criză, la fiecare catastrofă, există şi o parte din populaţie ce nu are încredere, ce se îndoieşte de ceva anume. Iar o dată ce coronavírusul a ajuns în Franţa, îngrijorarea populaţiei este alimentată cu ajutorul unor fake-news şi a unor idei complotiste, după cum observă Le Figaro. Si dacă statul ne ascunde ceva? Si dacă suntem minţiţi? Contactat de Le Figaro un doctor francez răspunde la aceste întrebări: “cu toţii avem factorii ce ne pot instaura îndoiala. Morţii sunt numeroşi iar unele ţări precum Egipt, Rusia ori Indonezia se declară puţin atinse ceea ce e difícil de crezut”.

În Franţa, un sondaj IFOP publicat la începutul săptămânii trecute, arată că 57% din persoanele chestionate estimează că statul «le ascunde» unele informaţii. O creştere cu 12 % comparativ cu rezultatele din februarie. Peste 80% sunt persoane tinere, ce nu au studii deloc ori foarte puţine.

Covid-19 se dovedeşte a fi un teren fertil pentru adepţii teoriilor complotiste, analizează site-ul Conspiracy Watch.

O psihoză generalizată ce este încurajată de apropouri ale unor oficiali străini. Potrivit preşedintelui iranian, Hassan Rohani, coronavirusul este rezultatul unei «conspiraţii pregătite de inamic», fără să spună şi cine ar fi acest inamic. Iar câteva zile mai târziu, liderul venezuelian, Nicolas Maduro prezenta Covid-19 drept o potenţială «armă biologică îndreptată împotriva întregii lumi».  La începutul lui februarie, preşedintele Senatului din Filipine a difuzat un video care insinua că epidemia este «condusă de CIA, Bill Gates şi George Soros pentru a slăbi China».  

Toate aceste apropouri, făcute pentru a influenţa, pot avea un impact enorm, atenţionează sociologul Jérémie Peltier, într-o declaraţie făcută pentru Le Figaro.

În Franţa, în încercarea de a asigura francezii, guvernul a pus la punct o strategie de comunicare pentru a dejuca toate fake-news-urile care poluează internetul.

Guvernul francez face, seară de seară, în jurul aceleaşi ore – ora locală 19h, un briefing de presă în care sunt oferite ultimele informaţii legate de coronavirus: numărul de persoane decedate şi cel de infectaţi. Apoi, se aminteşte faptul că trebuiesc urmate gesturi simple:  spălat pe mâini des, dezinfectat mâinile des, să nu tuşim spre alţii şi aşa mai departe. Iar un nou bilanţ este prezentat dimineaţa, în care se adaugă informaţiile noi care au intervenit peste noapte.

Ïn plus, există două persoane care oferă de fiecare dată aceste informaţii- ministrul sănătăţii şi directorul general din minister pentru ca lumea să identifice bine aceste două persoane şi să ştie că doar ele oferă ultimele date oficiale, verificate şi legitime.

Pentru Tristan Mendès-France, conferenţiar la Universitatea din Paris, aceste teorii complotiste sunt susţinute de diverse tipuri de personaje.  « În primul rând, există oameni de bună credinţă dar care devin activi pe fondul unei frici de epidemie. Apoi, există actori politici care utilizează această cale pentru a duce o propaganda ideologică. Există şi persoane care împrăştie intenţionat fake-news-uri pentru a semăna panica, ei se folosesc de situri de internet pentru a-şi face trafic pe pagină utilizând titluri alarmiste care au la bază chiar frica”, susţine conferenţiarul Tristan Mendès-France.

El aminteşte însă şi faptul că “există o întreagă mitologie în jurul temerii că, la un moment dat, va izbucni, o epidemie”.

Specialiştii se tem că pe măsură ce se schimbă situaţia epidemiei se vor schimba şi ideile complotiste la fel de bine.