Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Migraţie: Recep Tayyip Erdogan discută luni în Belgia problema siriană

presedintele_turc_recep_tayyip_erdogan_se_intalneste_luni_09_martie_2020_cu_lideri_europeni_la_bruxelles.jpg

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan se întâlneste luni, 09 martie 2020 cu lideri europeni la Bruxelles.
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan se întâlneste luni, 09 martie 2020 cu lideri europeni la Bruxelles.
Sursa imaginii: 
France24

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan va fi prezent luni în Belgia pentru a discuta chestiunea migraţiei cu responsabilii Uniunii Europene, la puţin timp după ce a cerut Greciei să deschidă «uşa» migranţilor. Întâlnirea va avea loc în cursul serii (17hGMT) – cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel şi cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Vor discuta despre «migraţie, securitate, stabilitatea în regiune şi criza din Siria », scrie pe Twitter purtătorul de cuvânt al lui Charles Michel.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a cerut duminică Greciei «să deschidă uşa migranţilor pentru a ajunge în Uniunea Europeană».

« Deschide uşa şi eliberează-te de problemă. Lasă-i să meargă în alte ţări europene », a scris pe reţeaua de socializare liderul de la Ankara.

Mii de migranţi încearcă să traverseze frontiera dintre Turcia şi Grecia de când preşedintele turc a anunţat, pe 29 februarie, că nu mai respectă acordul încheiat în martie 2016 cu Uniunea Europeană, care prevede că migranţii rămân în Turcia în schimbul unui ajutor financiar european.

În baza acestui acord, Turcia a acceptat să gestioneze fluxul de migranţi care fug din calea războiului din Siria, în schimbul a mai multor miliarde de euro.

Ankara estimează ajutorul obţinut ca fiind insuficient în condiţiile în care găzduieşte, de mai mulţi ani, 4 milioane de migranţi şi refugiaţi, în principal veniţi din Siria.

Turcia doreşte să obţină şi ajutorul UE pentru operaţiunile militare pe care le desfăşoară în nordul Siriei. Ofensiva regimului sirian, susţinut de Moscova, în Idelb, ultimul bastion rebel din Siria, a provocat o catastrofă umanitară. Aproape 1 million de persoane au fugit din calea bombardamentelor. Ankara se teme că acestea vin în Turcia.

Responsabili europeni s-au întâlnit miercuri, la  Ankara cu Recep Tayyip Erdogan. Acexta s-a întreţinut la telefon şi cu cancelara germană Angela Merkel, cea care a condus negocierile pentru încheierea acordului din 2016.

Autorităţile din Grecia au anunţat joi că mai bine de 17.000 de migranţi au ajuns pe insulele greceşti. Aceştia se adaugă celor 38.000 déjà prezenţi pe insule. Ei locuiesc în tabere de refugiaţi în condiţii din ce în ce mai precare.