Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Covid-19 la originea unui război al preţurilor la barilul de petrol

2020-03-08t080443z_1724955203_rc2kff9hqfmy_rtrmadp_3_saudi-aramco-stocks_0.jpeg

Gigantul petrolier Saudi Aramco a înregistrat în două zile pierderi bursiere de 300 de miliarde de dolari
Gigantul petrolier Saudi Aramco a înregistrat în două zile pierderi bursiere de 300 de miliarde de dolari
Sursa imaginii: 
REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Pe fondul epidemiei de coronavirus a izbucnit, după cum spun specialiştii, „un război” al preţurilor la barilul de petrol. Dat fiind că pe plan internaţional cererea a scăzut, Arabia Saudită şi-a redus drastic preţul la barilul de petrol, dar ea are în faţa sa cîţiva rivali redutabili, precum Rusia.

Arabia Saudită care deţine cele mai mari rezerve de petrol din lume îşi poate permite să extragă aurul negru cu cheltuielile cele mai mici, doar 2 dolari şi 80 de cenţi pe baril, se arată într-o depeşă a Agenţiei France Presse. Ceea ce îi conferă marje de profit importante. În schimb, spun specialiştii, Rusia are o economie mai diversificată, şi în perspectivă s-ar putea să reziste mai bine dacă acest război al preţurilor continuă.

Dar faptul că economia mondială a intrat într-o fază de recesiune şi că a scăzut drastic cererea la petrol ar putea deveni o „ameninţare existenţială” pentru Arabia Saudită, mai precis pentru ambiţiile modernizatoare ale lui Mohammed ben Salman, prinţul moştenitor.

Presa internaţională a comentat, în ultimele zile, decizia prinţului, în vîrstă de 34 de ani, de a proceda la o veritabilă epurare în sînul familiei regale. Au fost arestaţi unchiul său Ahmed, în vîrstă de 78 de ani, fratele regelui Salman, un fost ministru de interne, precum şi alţi zece sau doisprezece foşti responsabili ai ministerului de interne şi ofiţeri ai armatei. Unii comentatori speculează pe marginea unei tentative de lovitură de stat pe care ar fi dejucat-o Mohammed ben Salman.

Alţii pun aceste arestări pe seama caracterului impetuos al prinţului moşternitor care oricum are puterea în mîinile sale şi îşi poate permite să demonstreze că face ce vrea. Mai rămîne însă întrebarea dacă aceste arestări sunt oportune pentru imaginea prinţului, deja grav afectată de asasinarea dizidentului Jamal Khashoggi în incinta consulatului Arabiei Saudite de la Istanbul. Peste opt luni, Arabia saudită urmează să găzduiască o importantă reuniune G20, iar prinţul moştenitor ar trebui, în mod normal, să-şi atenueze imaginea de despot absolut.