Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: pe de o parte epidemie, pe de altă parte isterie mediatică

w1240-p16x9-2020-03-06t195607z_1358472427_rc2jef91q4kf_rtrmadp_3_health-coronavirus-france_0.jpg

Măşti de protecţie şi gel dezinfectant: ruptură de stoc într-o farmacie franceză, 4 martie 2020
Măşti de protecţie şi gel dezinfectant: ruptură de stoc într-o farmacie franceză, 4 martie 2020
Image source: 
REUTERS/Eric Gaillard

Degringoladă pe pieţele bursiere, drastică prăbuşire a cursului petrolier, numeroase îngrijorări legată de o posibilă recesiune economică mondială… Covid-19 rămîne în actualitate cu lotul său zilnic de statistici şi comentarii. Dacă în China există acum semne că epidemia scade în intensitate, ştirile venind din Europa, din Statele Unite şi mai nou din America latină nu sunt bune. Luăm în cele ce urmează pulsul epidemiei în Franţa.

Ultimele cifre legate de epidemie, în Franţa, sunt următoarele: 21 de persoane decedate, 1191 de persoane infectate, 350 000 de copii consemnaţi la domiciliu pentru a nu fi expuşi riscului.

Executivul francez examinează zi de zi situaţia şi îşi adaptează strategia, cu o mare îngrijorare la orizont: alegerile muncipale care încep duminică. Există riscul ca virusul să-şi extindă aria de circulaţie în acest context. Potrivit unul sondaj, 16 la sută dintre alegători afirmă că preferă să nu voteze decît să-şi asume riscul unei contaminări. Autorităţile au decis să interzică reuniunile în spaţiu închis cu mai mult de o mie de persoane, ceea ce afectează într-un fel buna derulare a campaniei pentru muncipale. Un mare număr de activităţi sportive şi culturale sunt anulate. Filarmonica pariziană, de exemplu, şi-a anulat toate concertele pe luna marie, unele meciuri se vor juca fără public… Nu este exclus ca în curînd să fie decretat stadiul 3 de alertă în Franţa, deşi executivul încearcă să frîneze circulaţia noului virus fără să frîneze drastic şi activităţile, cum s-a întîmplat în Italia. Stadiul 3 înseamnă, printre altele, mobilizarea tututor profesioniştilor din domeniul sănătăţii, inclusiv a „rezervelor sanitare”, precum şi un apel la voluntari. 

Banca Franţei a anunţat că virusul afectează creşterea economică, ea s-ar putea să fie anul acesta de 0,1 la sută şi nu de 0,3 la sută cum era previziunile. Economia va fi însă afectată în întreaga Uniune Europeană iar ministrul francez de resort, Bruno Le Maire, declară că Bruxelles-ul trebuie deja să imagineze un plan de relansare. Pe 16 martie miniştrii europeni ai economiei se vor întîlni de altfel pentru a discuta despre acest aspect.

In general, se recomandă acum o limitare, pe cît posibil, a deplasărilor. Ceea ce fac şi liderii Uniunii Europene, care vor avea, marţi 10 martie, o videoconferinţă, pentru a-şi coordona acţiunile în privinţa epidemiei. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Pe 26 şi pe 27 martie este prevăzut însă un summit european la Bruxelles, vom vedea dacă nu se va transforma şi el în videoconferinţă.

Pe ansamblul planetei, sunt înregistrate peste 110 000 de cazuri de infecţie cu Covid-19, în 99 de ţări şi de teritorii, şi peste 3 800 de morţi. In acest context unii editorialişti denunţă isteria mediatică din jurul noului coronavirus şi amintesc că anual gripa ordinară face între 300 000 şi 650 000 de victime pe glob. Într-o lume în care emoţia este un virsul mediatic excesul din informaţie ucide de fapt informaţia, spune scriitorul şi jurnalistul Franck Ferrand în Le Figaro. Cele mai bune intenţii, altfel spus dorinţa de a informa în timp real, pot deveni uneori toxice şi pot suscita o panică nejustificată. Ceea ce trăim în prezent, mai spune Franck Ferrand, este „o isterie colectivă fără precedent prin amploarea ei, cu repercursiuni incalculabile asupra finanţelor, a economiei, a culturii, a vieţii cotidiene”.

Poate că merită să semnalăm şi astfel de puncte de vedere pentru a nu alimenta maşina panicii doar cu ştiri anxiogene. Că uneori momente de panică produc victime numeroase cînd se adună într-un spaţiu restrîns mii sau zeci de mii de oameni, este bine ştiut. Ar fi însă absurd ca o întreagă arhitectură civilizaţională să se prăbuşească pe plan mondial din cauza unei panici mediatice.