Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


In Franţa, coronavirusul afectează grav şi sectorul cultural

luvru.jpg

La muzeul Luvru nu pot intra decât cei cu bilet electronic sau beneficiarii de gratuitate
La muzeul Luvru nu pot intra decât cei cu bilet electronic sau beneficiarii de gratuitate
Sursa imaginii: 
REUTERS/Eric Gaillard

Lumea culturală din Franţa este zdruncinată de epidemia de coronavirus. Si nu (doar) pentru că ministrul de resort, Franck Riester, a fost controlat pozitiv şi consemnat la domiciliu. Mai toate profesiile din lumea culturală sunt afectate de noile măsuri luate de autorităţile de la Paris.

Interdicţia de a reuni mai mult de o mie de persoane este cea care va afecta cel mai mult lumea culturală. Déjà prima interdicţie, cea a reuniunilor de peste 5.000 de oameni, provocase anularea salonului cărţii din Paris. Circa 80-90 de săli din Franţa pot găzdui pentru concerte sau spectacole, peste 5.000 de persoane. De această dată, pragul a fost scăzut şi mai jos. In Franţa există mai bine de 500 de săli care pot primi o mie sau mai mulţi spectatori. Un prag ce va fi repede atins întrucât în maximumul de 1.000 intră spectatorii dar şi artiştii, tehnicienii şi salariaţii sălii .

Astfel, mii de spectacole şi concerte vor fi anulate iar pierderile sunt estimate de Prodiss - Sindicatul naţional al Spectacolului Muzical – la peste 250 de milioane de euro. Trebuie ştiut că multe din aceste structuri muzicale erau déjà destul de fragile economic înainte de declanşarea crizei coronavirusului. In cauză au fost recent repetatele greve din transporturi dar şi manifestaţiile săptămânale ale vestelor galbene. In plus, acest caz de forţă majoră – coronavirusul - nu este prevăzut de asiguratori deci nu se pune problema vreunei rambursări sau despăgubiri. Singurul care poate interveni economic şi financiar este statul, de exemplu instaurând un fond de urgenţă cum a făcut-o déjà după atentatul de la sala Bataclan din noiembrie 2015.

Filarmonica din Paris a anulat încă de luni seara toate concertele prevăzute în marea sală Pierre Boulez, sală ce poate găzdui 2.400 de melomani. Săli similare pentru muizca clasică există însă şi în provincie, la Lyon, Marsilia, Strasbourg, şamd. Unele şi-au anulat sau reprogramat spectacolele, altele limitează numărul de spectatori chiar dacă sala poate primi mai mulţi – e cazul la Paris cu teatrele Chaillot şi Châtelet.

Saloanele de artă şi de design, prevăzute la Paris în următoarele zile, au fost amânate până în luna mai. In fine, în sălile de cinema riscă să fie pustiu sau aproape. După amânarea până la toamnă a ieşirii pe ecrane a noului James Bond, alte producţii au urmat exemplul. Numai Disney îşi menţine lansarea pe piaţă a lui Mulan pentru data de 25 martie în toată lumea, cu excepţia Chinei.

Muzeul Luvru, cel mai vizitat din lume cu aproape 10 milioane de vizitatori anual, a luat şi el decizii drastice după ce a fost închis, le cererea personalului, mai multe zile. Nu pot intra în incinta culturală decât cei cu bilete cumpărate pe internet şi cei care beneficiază de gratuitate.

Propagarea cu Covid-19 a cauzat prejudicii în sfera culturală şi din alte ţări. In Elveţia, după exemplul francez, mai multe evenimente au fost remodelate, reprogramate sau pur şi simplu anulate. In Italia, mii de lăcaşuri culturale – biblioteci, cinemauri, biserici, muzee, opere – au fost închise pentru cel puţin două săptămâni.

 
In Franţa, coronavirusul afectează grav şi sectorul cultural