Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa, Emmanuel Macron: „Epidemia se află abia la început”

w980-p16x9-2020-01-25t165414z_424967519_rc24ne9xsmdd_rtrmadp_3_france-health_0.jpg

Paris, Esplanada Trocadero...
Paris, Esplanada Trocadero...
Image source: 
REUTERS/Benoit Tessier

Liderii europeni încearcă să-şi coordoneze eforturile pentru a lupta împotriva epidemiei de coronavirus. O videoconferinţă a fost programată în seara zilei de 10 martie, în contextul în care strategiile diferă, uneori în mod surprinzător, de la ţară la ţară. Măsurile cele mai radicale au fost luate în Italia, ţara care a înregistrat şi cel mai mare număr de morţi. În Franţa preşedintele Emmanuel Macron avertizează că epidemia este abia la început.

Seful statului francez a efectuat o vizită la spitalul pentru copii Necker de la Paris unde serviciile de urgenţă sunt debordate. În jur de 6000 de apeluri telefonice sunt înregistrate zilnic, dublu decît în perioadele normale. Emmanuel Macron a făcut declaraţii de natură să-i liniştească pe francezi. „Am anticipat, suntem pregătiţi” a spus el, precizînd în acelaşi timp că 85 la sută dintre apelurile telefonice se fac pentru cazuri benigne.

Între timp au fost luate măsuri speciale şi pentru protejarea preşedintelui, şi a Palatului Elysée. Deplasările sale sunt limitate şi un doctor se află în permanenţă alături de şeful statului. De notat că ministrul francez al culturii, Franck Riester, a fost contaminat, probabil după contacte cu doi dintre cei cinci deputaţi bolnavi, arată Agenţia France Presse. Executivul francez încearcă să facă tot posibilul pentru a evita un scenariu de tip italian, unde întreaga ţară a intrat într-un fel în carantină, şi unde medicii au fost debordaţi. Potrivit Agenţiei France Presse, în Italia unii medici au fost obligaţi chiar, în spitale, să procedeze „la o triere dureroasă” a pacienţilor, în funcţie de vîrstă…

Ministerul sănătăţii anunţă în Franţa că în jur de 150 de spitale sunt pregătite să primească bolnavi, în caz de expansiune brutală a virusului. O anumită îngrijorare începe să se resimtă în contextul în care, duminică, are loc primul tur al alegerilor muncipale. Oare nu vor deveni cabinele de vot nişte locuri „ideale” pentru contaminarea cu noul coronavirus, se întreabă mulţi francezi. Pentru persoanele fragile executivul a facilitat obţinerea de procuri. Pentru ceilalţi alegători, mesajul oficial este cam acesta: „puneţi-vă mănuşi, căciuli, măşti sanitare, dar nu renunţaţi la vot”.

Executivul francez a mai pregătit, în caz de agravare a situaţiei, un dispozitiv special, aşa-numitul „plan alb”. Acest tip de dispozitiv nu a mai fost aplicat din 2005, cînd au avut loc numeroase revolte violente în suburbiile franceze. În virtutea acestui plan executivul poate lua măsuri excepţionale, rechiziţiona personal medical şi unităţi medicale, mobiliza toate serviciile de urgenţă şi mijloacele de transport, crea celule de asistenţă psihologică…

Autorităţile sanitare franceze confirmă pentru moment cifra de 30 de decese şi 1606 persoane infectate. Turiştii francezi nu mai sunt bineveniţi în numeroase ţări sau sunt avertizaţi că vor fi puşi imediat în carantină. Cazul cel mai penalizant este Israelul, care a decis să pună în carantină timp de două săptămîni orice străin sosit pe teritoriul său. Paşaportul francez începe să provoace panică în străinătate dat fiind că după Italia, în Europa, Franţa este cea mai afectată de virus.