Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Putin deschide calea menţinerii sale la Kremlin

putin.jpg

Presedintele Rusiei Vladimir Putin adresându-se natiunii, 29 august 2018
Presedintele Rusiei Vladimir Putin adresându-se natiunii, 29 august 2018
Sursa imaginii: 
Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Vladimir Putin a deschis, marţi, calea menţinerii sale la preşedinţia Rusiei şi după terminarea actualului său mandat, al 4-lea. In urma vastei reforme constituţionale adoptată de deputaţii din Duma de stat, liderul Kremlinului s-a declarat favorabil „reiniţializării” numărului său de mandate prezidenţiale.

Vladimir Putin a estimat că în urma adoptării reformei constituţionale, „este posibil” să se „reiniţializeze” contorul mandatelor sale prezidenţiale consecutive, actualmente limitat la două. „Această „reiniţializare” este însă posibilă cu o singură condiţie” a spus liderul Kremlinului. „Curtea constituţională rusă trebuie să spună că un astfel de amendament nu este contrar legii fundamentale. Si doar dacă cetăţenii sprijină un astfel de amendament în cadrul votului naţional din 22 aprilie” a insistat preşedintele Rusiei. In opinia acestuia, „Rusia are neapărat nevoie de o putere prezidenţială puternică iar actuala situaţie economică şi securitară o demonstrează încă o dată”.

Deputaţii ruşi au adoptat marţi, în a doua lectură, vasta reformă constituţională dorită de preşedintele Vladimir Putin. A treia şi ultimă lectură are loc miercuri după care, în aceeaşi zi, textul este supus votului Consiliului Federaţiei, camera superioară a Parlamentului de la Moscova.

Anunţată pe neaşteptate în luna ianuarie, această primă revizuire a Consituţiei ruse de când a fost ea adoptată în 1993, este considerată de mai toţi observatorii ca o manieră de a pregăti perioada post 2024, data când expiră ultimul mandat prezidenţial al lui Putin. Declaraţiile acestuia de marţi lasă de înţeles că după patru mandate la Kremlin, preşedintele ar mai putea obţine alte două pentru a mai petrece încă 12 ani acolo, teoretic până în 2036.

 
Putin deschide calea menţinerii sale la Kremlin