Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Municipale în Franţa pe fond de epidemie progresivă

w1240-p16x9-rsz_000_1pq7vx_0.jpg

Panouri cu candidaturi la municipale, Perpignan, 9 martie 2020.
Panouri cu candidaturi la municipale, Perpignan, 9 martie 2020.
Image source: 
Raymond ROIG / AFP

Francezii sunt invitaţi să voteze, pe 15 şi pe 22 martie, în cadrul alegerilor municipale, într-un context în care epidemia de coronavirus ar putea să atingă în Franţa o fază foarte agresivă. Poate însă funcţiona corect democraţie în context de epidemie şi de criză sanitară? Iată o întrebare pe care şi-o pun în Franţa unii comentatori.

Ministrul de interne Christophe Castaner a anunţat numeroase măsuri de precauţie sanitară pentru zilele de duminică 15 şi duminică 22 martie. „Voter est sans danger” (a vota nu prezintă nici un pericol), este cuvîntul său de ordine. Si s-ar putea într-adevăr ca măsurile să fie eficiente: fiecare birou de vot va dispune de instalaţii sanitare pentru ca alegătorii să se poată spăla pe mîini, să poată avea acces la gel de dezinfectare, şi aşa mai departe.

Mai rămîne de văzut însă dacă democraţia are de cîştigat într-un moment cînd absenteismul se anunţă ridicat iar dezbaterile au trecut aproape neobservate, francezii fiind infinit mai preocupaţi de problema numită Covid-19, numele noului coronavirus. Editorialista Françoise Fressoz de la cotidianul Le Monde consideră că acest scrutin este cam ciudat. În mod normal el ar fi trebuit amînat. Executivul s-a termut însă mai mult efectele unei amînări decît de virus. 

Candidaţii partidului de guvernămînt oricum nu formează majoritatea favoriţilor. Dacă scrutinul ar fi fost amînat, toată clasa politică ar fi formulat acelaşi reproş: „vreţi să evitaţi o înfrîngere, de aceea amînaţi municipalele”. In general francezii sunt pasionaţi de aceaste alegeri care înseamnă desemnarea primarilor. Dar acest scrutin are întotdeauna şi o dimensiune naţională, pentru că francezii profită de ocazie pentru a sancţiona, sau nu, politica executivului. De data aceasta, de exemplu, toate privirile sunt îndreptate spre premierul Edouard Philippe, care candidează pentru postul de primar al oraşului Le Havre.

Ce mesaj ar trebui să recepteze executivul dacă premierul va fi înfrînt? Vom vedea, duminică, dacă rezultatele scrutinului vor trezi efervescenţa mediatică obuşnuită sau dacă nu cumva tot virusul va fi prima ştire şi primul subiect de dezbatere.