Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


11 martie, ziua în care Franţa comemorează victimele terorismului

trocadero.jpg

Emmanuel Macron, presedintele Frantei, rostind un discurs pe esplanada de la Trocadéro cu ocazia zilei nationale în memoria victimelor terorismului, 11 martie 2020
Emmanuel Macron, presedintele Frantei, rostind un discurs pe esplanada de la Trocadéro cu ocazia zilei nationale în memoria victimelor terorismului, 11 martie 2020
Image source: 
Twitter/ludovic_marin

Miercuri, 11 martie, a avut loc la Paris prima ceremonie omagială în memoria victimelor terorismului. Prezidată de Emmanuel Macron, această ceremonie s-a derulat pe esplanada de la Trocadéro, în prezenţa mai multor reprezentanţi ai asociaţiilor victimelor dar şi a Regelului Felipe al Spaniei, invitat de onoare. Ziua de 11 martie a fost aleasă de UE – şi ulterior de Franţa - pentru a comemora victimele atentatului de la Madrid din 11 martie 2004, zi în care au murit 191 de persoane şi alte două mii au fost rănite într-o serie de atacuri cu bomba revendicate de organizaţia al-Qaida.

Miercuri, întreaga Franţă a comemorat prima zi naţională în memoria victimelor terorismului. Principala ceremonie a avut loc la Paris, pe esplanada Trocadéro – loc „neutru”, care nu privilegiază un atentat anume - dar omagii s-au adus şi în provincie de unde erau originare unele dintre victimele de la sala Bataclan, din cafenele pariziene unde s-a murit în 13 noiembrie 2015, la Villejuif s-au omagiat două victime căzute sub gloanţele şi cuţitele islamiştilor în aprilie 2015 şi ianuarie 2020, şamd.

Emmanuel Macron, la originea instaurării acestei zile, a dorit un omagiu naţional la Paris dar şi ceremonii peste tot în Franţa – Nisa, Strasbourg, etc. - unde au avut loc atacuri sau de unde erau originare victimele dar şi în anumite misiuni diplomatice din străinătate, precum Marrakech, în Maroc, unde în atentatul din 2011 au murit şi francezi. Incepând din 2021, ceremonia naţională va fi organizată în fiecare an într-un alt oraş din Franţa.

Cum notează mai mulţi comentatori, această comemorare – care a început cu discursul în franceză al Regelui Felipe al Spaniei – reaminteşte lumii că toată Franţa dar şi alte state europene şi nu numai, au fost atinse şi îndoliate de terorismul islamist.

In discursul său, rostit în faţa a mai puţin de o mie de invitaţi – pragul maxim impus de criza coronavirusului - preşedintele Emmanuel Macron a revenit asupra creeării unui „Muzeu-memorial al societăţilor în faţa terorismului”. Instituţia va avea ca misiune printre altele combaterea complotismului, va fi un loc de decriptare a fenomenelor teroriste dar şi un centru de cercetare şi de istorie şi nu în ultimul rând un loc de reculegere şi de comemorare.

Ziua de 11 martie a fost şi ocazia de a acorda 99 de medalii naţionale de recunoaştere victimelor terorismului. Acest lucru a fost făcut de o manieră retroactivă, începând cu anul 1974, anul atentatului comis de Carlos „şacalul” contra magazinului Drugstore de pe Champs-Elysées. Medaliile au fost atribuite unor francezi morţi, răniţi sau sechestraţi în cursul unor atacuri teroriste comise în Franţa sau în străinătate. Au fost acordate astfel de medalii şi unor străini morţi, răniţi sau sechestraţi în cursul unor atentate comise în Franţa sau în străinătate contra unor interese franceze.

De notat că în Franţa, fondul de garanţie al victimelor, creat în 1986 şi alimentat de o contribuţie de circa 6 euro de pe fiecare contract de asigurare, a indemnizat în 34 de ani circa 11.000 de victime pentru o sumă totală de 330 de milioane de euro.

La Paris, omagiul naţional fusese precedat în cursul dimineţii de o ceremonie la Unesco în prezenţa directoarei generale Audrey Azoulay, a comisarului european la Justiţie Didier Reynders, a coordonaturului UE pentru combaterea terorismului Gilles de Kerchove şi a rusului Vladimir Voronkov, secretarul general adjunct ONU şi patron al biroului Naţiunilor unite contra terorismului.

In fine, o polemică a însoţit această primă zi naţională de comemorare a victimelor terorismului. Una din asociaţiile victimelor atentatului de la Nisa din 14 iulie 2016 - atentat în cursul căruia a murit şi un român – a boicotat ceremonia de la Paris întrucât printre invitaţi se afla şi şeful de cabinet al preşedintelui Macron. Ori, acesta a fost înainte directorul de cabinet al prefectului regiunii Alpes-Maritimes şi, în această calitate, a fost audiat în ancheta privind eventualele falii în dispozitivul de securitate de la Nisa.

11 martie, ziua în care Franţa comemorează victimele terorismului