Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ultima săptămână de campanie pentru localele din Franţa, perturbată de coronavirus

campanie.jpeg

Diverse afise electorale ale candidatilor la primària din Perpignan
Diverse afise electorale ale candidatilor la primària din Perpignan
Sursa imaginii: 
Raymond ROIG / AFP

Duminică are loc în Franţa primul tur al alegerilor locale. Ultimele mitinguri de campanie, mai ales în marile oraşe, au fost însă anulate din cauza coronavirusului.

O singură excepţie în această săptămână la Paris. Mitingul de luni seara al conservatoarei Rachida Dati. Fosta ministră a Justiţiei în vremea lui Nicolas Sarkozy – ex-preşedinte care dealtfel a venit să o sprijine la mitingul de luni – a restrâns însă numărul de participanţi la sub o mie, pragul impus de autorităţi pentru reuniunile publice. Ecologiştii dar şi socialiştii actualei primăriţe, Anne Hidalgo, dată învingătoare în faţa lui Dati, şi-au anulat însă ultimele mitinguri prevăzute în capitală. Măsuri similare au luat şi candidaţii din marile oraşe din provincie precum Lyon, Marsilia sau Strasbourg.

Executivul de la Paris a decis să menţină scrutinul local – sau municipal, cum i se spune în Franţa – programat în 15 şi 22 martie. In condiţiile în care numărul de participanţi la o reuniune nu poate depăşi mia de persoane, campania acestor ultime zile are o alură bizară. Intrunirile sunt mai mici, de proximitate, sau concentrate pe reţelele de socializare.

Intrebarea pe care şi-o pun analişti este dacă această stare de fapte, dacă criza coronavirusului, va provoca un absenteism mai important. In oraşele mici în care până acum nu s-a detectat niciun caz, candidaţii se vor senini, refuză orice alarmism sau ipoteză de amânare a scrutinului. Diverse sondaje de opinie arată însă că aproape un alegător din trei se gândeşte să nu meargă duminică la vot de teama coronavirusului.

Trebuie ştiut că în Franţa, localele se află în topul celor mai atrăgătoare alegeri, pe locul doi imediat după prezidenţiale. Anul acesta însă electoratul, mai ales cel în vârstă, de obicei mai prompt la vot, s-ar putea ţine departe de urne de teama unei ipotetice contaminări.

Oricare ar fi duminică seara rata participării, rezultatele vor fi validate întrucât nicio alegere din Franţa nu impune un cvorum de alegători.

 
Ultima săptămână de campanie pentru localele din Franţa, perturbată de coronavirus