Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: Franța își închide școlile și universitățile dar menține alegerile locale

em.jpg

Presedintele Emmanuel Macron, joi seara, 12 martie 2020, adresându-se francezilor despre criza coronavirus
Presedintele Emmanuel Macron, joi seara, 12 martie 2020, adresându-se francezilor despre criza coronavirus
Image source: 
Captura ecran France24

Emmanuel Macron, președintele Franței, s-a exprimat joi seara la radio și televiziune. Intr-o declarație solemnă menită să-i liniștească și să-i informeze pe francezi cu privire la propagarea epidemiei de coronavirus, liderul de la Paris a anunțat o serie de măsuri pentru a frâna propagarea maladiei. Astfel, creșele, școlile și universitățile franceze vor fi închise începând de luni și pentru o perioadă nedeterminată . In schimb, alegerile locale programate în următoarele două duminici, 15 și 22 martie, sunt menținute. «Trebuie asigurată continuitatea vieții noastre democratice» a estimat președintele Franței.

In cursul unei alocuțiuni radiotelevizate care a durat aproape o jumătate de oră, Emmanuel Macron, președintele Franței, a anunțat compatrioților săi o serie de noi măsuri pentru a «frâna» progresia epidemiei de coronavirus care, spune șeful statului, «nu este decât la începutul ei». E vorba de «cea mai gravă criză sanitară cu care se confruntă Franța de un secol» a estimat Macron.

Cea mai importantă măsură a constat în anunțul închiderii tuturor creșelor, școlilor și univesităților franceze începând de luni și asta «până la noi ordine», adică pentru o perioadă nedeterminată.

Totodată, liderul de la Elysée a cerut «persoanelor de peste 70 de ani, celor care suferă de maladii cronice precum cancerul, sau celor cu dizabilități» să rămână acasă la ele pentru a evita contaminarea cu coronavirusul.

Pe plan politic, contrar zvonurilor care au circulat joi după-amiază, Emmanuel Macron a decis să mențină scrutinul local, municipal, programat în următoarele două duminici, 15 și 22 martie. «Nimic nu se opune ca și cei mai vulnerabili dintre francezi să se deplaseze la urne. Continuitatea instituțiiilor și vieții noastre democratice trebuie asigurată» a mai spus președintele Franței anunțând totodată măsuri stricte în secțiile de votare: nu cozi, distanțe reglementare de un metru între alegători, șamd.

In cursul intervenției sale, liderul de la Elysée a anuțat și «mobilizarea generală pentru economie». Plata unor taxe în luna martie a fost amânată, se va recurge «masiv» la șomajul tehnic, se va intensifica munca de la domiciliu pentru a evita pe cât se poate deplasarea salariaților chiar dacă transporturile rămân în stare de funcționare. Pe plan european, în contextul prăbușirii piețelor bursiere, Emmanuel Macron a cerut guvernului de la Paris să pregătească «un plan de relansare național și european».

In fine, încă de la debutul intervenției sale, Emmanuel Macron a adus un omagiu «personalului în bluze albe»adică personalului medical care s-a mobilizat încă de la începutul crizei pentru a «limita» amploarea epidemiei. Ca să elibereze paturi în secțiile de reanimare, care vor fi cele mai solicitate în următoarele săptămâni, șeful statului francez a anunțat de asemenea «deprogramarea imediată a tuturor operațiilor care nu sunt urgente».

Actualmente, potrivit autorităților franceze, «virusul circulă tot mai activ în tot mai multe locuri ale Franței». Ultimele cifre anunțate joi seara arată că Franța numără aproape 2.900 de oameni contaminați cu coronavirus și deplânge 61 de decese.